Подай сигнал

5 неща, които новият кмет трябва да свърши, за да е успешен

Пловдив

от Руси Чернев 2469 прегледа 0

Трафикът в Пловдив е ад. Хората се питат какво ще се случи след предстоящото бутане на Бетонния мост

По традиция на местните избори хората гласуват за по-симпатичния кандидат или за онзи, подкрепен от най-силната партия. Обикновено управленските програми на мер​аклиите, ако такива изобщо има, нямат голямо значение за вота. Живеем обаче във времето на прагматизма, в което, колкото и голям симпатяга да е кметът, ще трябва да свърши някои важни неща, за да е успешен. За целта градоначалникът трябва да разполага с добър екип и да се вслушва в мнението на гражданите и експертите, защото и гениален да е - не може да разбира от всичко. В тази връзка човекът, който ще изпратим в кабинета на „Стефан Стамболов“ 1 да върти общинските дела срещу 1400 лева заплата, ще трябва да има идеи за следните важни неща, без които Пловдив не може да мине в следващите години:

1. Да реши тежките проблеми с подземната и пътната инфраструктура

За 8 години като кмет Иван Тотев се занимаваше основно с показни проекти като Капана, Колодрума, Пеещите фонтани, Малката главна, розите по булевардите и някой друг скъп, но неефективен ремонт на основните пътни артерии. Това, естествено, не е лошо. С направеното градът наистина стана по-приветлив. Въпросните проекти обаче с нищо не подобриха жизнената среда. Дори напротив - проблемите с трафика, мръсния въздух, зелените площи, местата за паркиране и канализацията в града се задълбочават.

Така за следващия кмет остава да мисли как да изгради Южната тангента, да довърши новия бул. „Северен“ до Карловско шосе, да отпуши трафика край Марица с разширение и нови пътни връзки по крайбрежните булеварди, да изгради поне 3 нови кръстовища - на Сточна ​гара, до Аграрния университет и на бул. „В. „Априлов“ при пресичането му с „Шести септември“. Кметът трябва да вземе решение за бъдещето на прелезите по бул. „Копривщица“, където трафикът е ад заради новите жилищни комплекси в „Западен“. Пак той ще трябва да намери общ език с НКЖИ за бутането на Бетонния мост и сам да осигури трасето за новите пътни връзки с пробива под Централна гара. Няма как да мине и без транспортния възел „Модър“ - „Царевец“, на който сегашният градоначалник Иван Тотев няма да успее да удари и първата копка. В ефективно взаимодействие с АПИ и съседните общини бъдещият кмет ще трябва да намери решения за разширяването на Околовръстното шосе и продължението му до Скобелева майка, както и за новата връзка с магистрала „Тракия“.

По преценка на специалистите за реализиране на всички тези важни за града проекти (без тези с държавно финансиране) ще са необходими най-малко 300 млн. Към тях трябва да се прибавят необходимите пари за досадните отчуждителни процедури и поне 15 млн. годишно за кръпки и ремонти на малките квартални улици.

Подмяната на канализацията и подземната инфраструктура, както и новото водозахранване на Пловдив от язовир "Въча" са ангажименти на монополите и държавното ВиК. Пак кметът обаче е този, който трябва да осигури трасетата и да се готви за много безсънни нощи около проблемите, които възникват при реализацията на подобни мащабни проекти.

2. Да реформира администрацията

В момента тя е в дълбока летаргия, а освен това в много от звената мирише на корупция. Да реформираш администрацията обаче е като да местиш гробище -акцията не е популярна и нямаш никаква подкрепа отвътре. Новият кмет обаче трябва да го направи, защото, ако десетките отдели, дирекции и общински предприятия не заработят ефективно, мандатът му ще е провал.

3. Да вдигне на крака общинската икономика

Това е също толкова трудна и неблагодарна работа. Свързана е с кадруване, при което винаги възникват конфликти и удари под пояса, които понякога отнася и самият кмет. Новият градоначалник отсега трябва да е наясно защо частните болници се множат и печелят, а общинските са в колапс, защо общественият транспорт е прехвърлен изцяло в ръцете на частниците, към които всяка година от общинската хазна изтичат милиони. Затягане на коланите е наложително във всички общински предприятия, а това няма да се хареса на кадрите в тях.

4. Да преосмисли политиката на приходите

В следващите 4 години със сигурност ще се наложи вдигане на местните данъци и такси, на наемите и цените на административните услуги. Защото проблемът с градския бюджет няма да се реши само с ограничаването на кражбите. Подобни мерки обаче може да предприеме само много смел кмет, който има широка подкрепа.

5. Да влезе в битка за разширяване на територията на Пловдив

Колкото и ние, пловдивчани, да имаме претенции към средата, в която живеем, тя е значително по-добра от тази в съседните области. С развитието на индустриалните зони около града, IT сектора, частните и държавните инвестиции в образованието и т.н. Пловдив става все по-силен магнит за социалните мигранти. Така градът продължава да расте по население, а в същото време Община Пловдив е една от най-малките по територия у нас. Това води до все по-тежки проблеми с презастрояването на кварталите, трафика, въздуха, недостига на зелени площи, детски ясли и градини и места за паркиране. Възможните решения са две:

Първо - драстично вдигане на местните данъци и такси, което да ограничи рестриктивно наплива от преселници. Тази мярка обаче ще се посрещне на нож от кореняците пловдивчани.

Второ - разширяване на територията чрез присъединяването на съседните общини „Родопи“ и „Марица“ или поне на части от тях. За подобна административна реформа трябва да бъдат използвани всякакви инструменти и политически лобита в парламента и правителството. На това пък отпор ще дадат чиновниците и хората от „Родопи“ и „Марица“.

Засега на хоризонта не се вижда смел политик, който да поеме риска на подобни действия. В началото на кампанията за местния вот, която отдавна стартира под тепетата, не виждаме кандидати, които да предлагат решения на посочените важни проблеми. Очакваме това да се случи в предстоящите месеци. За съжаление в последните години, доколкото изобщо имаше подобни дебати, те преминаваха като битка на троловете и хейтърите на Иван Тотев и Славчо Атанасов във форумите, а не като реална дискусия за бъдещето на Пловдив, в която да разпознаем най-подготвения кандидат, на когото да дадем своя глас.

Коментари


Отново двамата разбеснели се Славчови айдуци са умирисали форума! Спокойно бе хора, есента пак ще е тежка за вас и най-важното е тогава да опазите крехкото психично здраве на любимия ви политически офицер от комунистическо време. Щото той като го бият, като маче у дирек на поредните избори така лудва, че му трябва бая време давене в алкохола да се оправи. Иначе Чернев се е опитал да бъда поне малко коректен, описвайки проблемите на града, но не му се е получило съвсем. Описани са доста реални проблеми, ама е грешна позицията, че Тотев е някакъв магьосник, който е длъжен, като му се прииска на някой гражданин нещо, той да махне с вълшебната пръчица и му угоди. И дума няма за мръсните номера на "опозицията" в съюз с прокуратурата и съда насочени към Общината и кмета на принципа, колкото по-зле толкова по-добре за нас. А бе то някои партии си направиха офис в сградата на Прокуратурата, та да не се разкарват излишно, щото те и така и така внасят минимум по един сигнал на ден срещу Градската управа. Забравил е да каже за ония фирмички с регистрация от 5 лева с уж неясна собственост, дето жалят всяко действие на Общината независимо дали е Зоологическа градина, Централен площад, булевард Северен, Втори Гребен канал, проект за Небет тепе или т.н. и т.н., което забавя естествено всеки проект с между една и 5 години или направо го спира. Исканията към кмета у Майнатоуново е като към някакъв чутовен герой тип Крали Марко, който може да премества планини, а отношението към него е като на пиян, озлобен неграмотен милиционер надзирател в лагера Белене към политзатворник най-малкото бивш министър, учил във Виена и с няколко чужди езика. Псувни, ругатни, проклятия и закани... демек вековната злоба на роба, както е казал поетът!

КАТО ОТДЕЛНА ТОЧКА ДА СЕ ЗАПИШЕ-ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ДЕСНИТЕ ЛЕНТИ ОТ ПАРКИРАЛИ КОЛИ ПО ПЛОВДИВСКИТЕ БУЛЕВАРДИ!!!!

"Новият кмет" трябва да спре презастрояването, за да не идва повече помашка сган в града ни, че осраха де що минат...

Общинския омбудсман не знае , че трябва да защитава правата на гражданите и се опитва да ги откаже да пускат жалби.Синекури рахатолсуни , самообслужваща се и самодостатъчна администрация . " И ги създаде по свой образ и подобие...."

Освен Тотев от клептомания страдат и всички заместник кметове и директорчета на дирекции - то не е Кацарски, то не е Калев, то не е незнам си кой … Въпросният главен инж. Калев даже има наглостта даже и да проектира значими обекти като булевард Северен, площад Централен … и т.н. Излишно е да се коментира осветлението в подлеза на Гладстон, решение граничещо с невежество … На всички в общината да им пожелаем да си ходят … макар и малко късно ...

Като има такива партийни назначения на олигофрени, без мозък и мисъл, в града нищо няма да се случи. Примери много- др. Сапунджиев е уникален крадец, който е сложен там да унищожи МБАЛ Св. Пантелеймон- да бъде докарана и тя до фалит и да се продаде на крадците от ГЕРБ. Жена ми работи там в администрацията и всеки ден виждат падението на болницата

А в други държави корумпираните,за назидание ги застрелват публично на площада.Иначе си прав за болестното състояние на Тотев.Типична клептомания.Но за тази работа си има затворническа психиатрия нали

Такива като Тотев въвеждат тази корупционна среда и разлагат обществената нравственост.Изключително опасни са. В белите държави ги вкарват за дълго в затвора.

Това с данъците да не съм го чул! Аз какво съм виновен, че в Пловдив идват нови граждани, че да ми вдигнат данъците заради тях!

Това за Тотев не е съвсем така!!!!В България има корупционна среда .Корупционното поведение е почти болестно състояние или по точно дефект на нравствеността! Каква точно вина има Тотев е спорен момент!!!

Тотев при Ральо. Тополовградския айдук къде за по- малки прегрешения от мамин го изгориха.

ИВАН ТОТЕВ ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА НА ПЛОВДИВ, КАТО НАЙ- КРАДЛИВИЯ КМЕТСКИ НАМЕСТНИК НАЗНАЧЕН ОТ ЦВЕТАНОВ, С НАЙ- СКЪПИТЕ СИ И НЕКАЧЕСТВЕНИ РЕМОНТИ И НЕ ПРИЕЛ НИТО ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН ЗА 8 ГОДИНИ.КАКВО ПРЕИЗБИРАНЕ , ТОЙ Е ЗА ЗАТВОРА

Изпуснали сте в статията мнооого важно нещо, което трябва да се направи в пътната инфраструктура на града ни: ДА СЕ РАЗШИРИ БУЛ. " АЛ. СТАМБОЛИЙЙСКИ или ДА СЕ НАПРАВИ ГОЛЯМ БУЛЕВАРД УСПОРЕДЕН НА НЕГО И ДА СЕ НАПРАВИ НАДЛЕЗ НАД ЛИНИИТЕ МЕЖДУ КВ. ТРАКИЯ И КВ. КЮЧУК ПАРИЖ. Така се отпушва най-вече центъра!

Шега, майтап, ама ако Тотев не го преизберат за кмет (макар, че няма сериозна алтернатива към момента) от негово управление ще остане следа в пъти по голяма отколкото от тримата му предшественици взети заедно. ФАКТ!

1400 лева заплата на книга а колко граби се вижда(пример мамин тотьо)...