5 начина да спасите колата от жегата

Лятото вече е тук, температурите стават все по-високи. Не само хората страдат от топлината, но и техните коли, пише auto.blitz.bg. 

Какви са опасностите за колата, която носи топлината, и какво да направим, за да ги избегнем? Прочетете за тези 5 неща и няма да съжалявате.

1. Неравномерно изгаряне на боята

Под палещото слънце боята на колата е изложена особено силно на избледняване. И всички петна или замърсявания (например птичи тор) водят до неравномерно избледняване на боята. 

За да се предотврати това, е необходимо да се увеличи честотата на измиване на автомобили в горещия сезон. Трябва да се прави поне веднъж седмично.

2. Температурни крайности

Колко горещо може да бъде купето на колата, паркирана на слънце през лятото. И как искате, когато седнете в него, бързо да включете климатика. Това обаче не бива да се прави. Поне не веднага. 

Факт е, че внезапните промени в температурата са изключително вредни за автомобилните стъкла, пластмасата в салона и кожената тапицерия. Следователно не е необходимо да включвате климатика веднага насред нажежения интериор. По-добре е да отворите прозорците да стане течение, изчакайте няколко минути и само след това потегляйте. Първите километър или два е по-добре да карате с отворени прозорци и едва след това да включите климатика. 

3. Прегряване на двигателя

През лятото вероятността от прегряване на двигателя е особено висока. Ето защо, преди да започне горещините, е необходимо да се диагностицира двигателят, по-специално охлаждащата система. 

По време на шофиране трябва винаги да следите температурния сензор на двигателя. Препоръчително е да имате бутилка с антифриз. Ако двигателят е прегрял, спрете веднага и го оставете да се охлади.

4. Погрижете се за спирачките.

Спирачките по време на работа поради триене се нагряват. В жегата пък рискът от прегряването им е особено голям. Затова през лятото трябва да използвате умерено спирачки. За тази цел трябва да се прибегне до спиране чрез двигателя.

5. Защита на купето от пряка слънчева светлина.

Както бе споменато по-горе, през лятото температурата в купето може да се повиши до много високи стойности. Много е важно директната слънчева светлина да не попада върху вътрешната пластмаса и тапицерията. За това трябва да използвате специални отражатели на прозорците. Те са много полезни, евтини са и можете да ги закупите във всеки автомагазин или бензиностанция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?