4714 места в студентските общежития

Затворено и негодно за обитаване остава старото „Димитър Благоев”

Общо  с 4714 места в общежитията ще разполагат през предстоящата академична година пловдивските вузове. Това е същият капацитет като в предходната, като включва четирите блока-близнаци от кампуса на Пловдивския университет, трите общежития на Медицинския, базата на Техническия, петте блока „Марица” на УХТ и трите „Чайка”, които се стопанисват от „Студентски общежития и столове” ЕАД - клон Пловдив. Заради лошо състояние остава затворено общежитието „Димитър Благоев” срещу езиковите гимназии.

 


Междуведомствената комисия с участието на представителите на всички държавни вузове под тепетата вече е заседавала, за да разпредели фонда. В сравнение с миналата година има разлики в квотите. Най-много места - 1607, получава Пловдивският университет, но това е по-малко от миналогодишните - 1639. Студентите, чиито семейства имат по-ниски доходи, а те самите имат висок успех, ще бъдат настанени в модерния кампус на вуза от четири блока, всеки с по 132 места. Отделно общежитията на МУ ще приемат 100 студенти от Пловдивския университет. Има възможности за настаняване на 334-ма възпитаници на вуза в „Чайка” 1-3 и на още 330 в „Марица” 3.

 


Квотата на Медицинския университет е 1382 места при 1394 миналата година. Той настанява студентите в своята база, като обичайната практика е всеки желаещ да получи място. Останалият капацитет се предоставя на други вузове.

 


Няма промяна в бройките на УХТ, който има готовност да устрои 848 младежи в тази част от своята база, която е в по-добро състояние - „Марица” 1, 2, 3. Там са правени ремонти, които да създадат елементарен комфорт на студентите. Останалите блокове са в състоянието от времето, когато настоящият ректор е бил студент. Проблемът е с липсата на средства за модернизирането им.

 


Аграрният университет тази година получава малко повече места - 394, вместо миналогодишните 379. Неговите студенти ползват общежитията „Чайка”, които все още са на подчинение на „Студентски общежития и столове” въпреки многократните опити на вуза да му бъдат прехвърлени.

 


С 390 легла ще разполага филиалът на Техническия университет в Пловдив при 405 миналата година. Те са основно в неговата база, само неколцина студенти ще са съседи с колегите си от АУ.

 


На АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” са отредени 93 легла, което е с 8 повече от предишната година.

 


След като се извъртят класиранията, междуведомствената комисия ще заседава още веднъж, за да преразпредели останали незаети места. Опитът на УХТ например сочи, че в последните години студентите предпочитат по-комфортен живот на квартира вместо в поостарелите студентски блокове. АМТИИ също нерядко не успява да запълни отредената му квота.

 


При класирането за общежитията основна тежест има финансовото състояние на семейството, като кандидатите представят справка за доходите през последните 6 месеца. По свое усмотрение вузовете взимат предвид и успеха на студентите. А на места са въвели и социални критерии - ПУ например настанява без участие в класирането студентски семейства, младежи от социални домове, студенти от многодетни семейства с 3 или повече учащи, инвалиди с над 70% намалена работоспособност, както и чужденци, които следват у нас по международни спогодби.

 


Настаняването за повечето вузове стартира около 10 септември, в края на септември е в ПУ.

 


Най-много екстри в базите на МУ и ПУ

 


От цялата леглова база на вузовете най-модерна е на МУ и ПУ. Общежитията на Медицинския университет са със стаи с две легла и санитарен възел, като част от тях са оборудвани и с телевизор. Осигурено е 24 часа видеонаблюдение, достъпът е с магнитни карти. На разположение на студентите са две читални с по 120 места за самоподготовка, две библиотеки, спортни площадки, кафене, столова, парк и паркинг.

 


В кампуса на МУ достъпът също е с магнитни карти, а модерно обзаведените стаи - с две легла и самостоятелен санитарен възел.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?