40 милиона лева повече за издръжката на студенти

Парите обаче ще се дават само там, където има високо качество на обучение и реализация на завършилите

40 милиона ръст на субсидията за издръжка на студент ще бъде заложена в бюджета на висшите училища догодина.

Парите обаче ще се дават в зависимост от оценката за качество на обучението и реализацията на завършилите, направи уговорка министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва в заседание на Съвета на ректорите, който се събра в УХТ да обсъди промените в закона за висшето образование. Министърът добави, че всяко висше училище има поне едно направление, в което има добра или много добра оценка. Обикновено това е профилът, в който е специализирано да обучава.

Вълчев обяви, че ректорите са постигнали консунсус по предлаганите промени, но е нужно да се огледа всичко подробно, защото „дяволът е в детайлите”. Реформата ще цели по-голяма ефективност на акредитационните оценки на вузовете. Преди 12 години е била около 82% от максималната, сега е 92 на сто. В този вид не дава реална представа за качеството на образованието. Предвижда се в бъдеще по-голяма част да е базирана на обективното оценяване и да се увеличи тежестта на оценката за научна дейност в общия сбор. Освен това акредитирането на всички вузове ще става по едно и също време, като крайната оценка ще е сума от акредитациите по всички професионални направления, по които обучава съответното висше училище.

Новият закон ще промени и състава на академичните органи, като ¼ от членовете в тях вече ще са млади, нехабилитирани преподаватели. Те не са представени сега, а най-продължително ще са в системата, изтъкна доводите Вълчев.

Той вече е утвърдил състав и правилник и на Комисия по етика, която ще следи за плагиатство в дисертации. Определяйки петимата членове, се съобразил с предложенията на вузовете, търсил хора без морални критики към личността им и баланс – поне една жена, поне един представител извън София, хора от различни сфери на науката.  Ако има дискусия за съсвата, съм готов на промени, но ще се доверявам на комисията, защото лично не мога да се произнасям по всеки казус, обяви Вълчев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?