40 години успех за Клиниката по съдова хирургия в „Свети Георги“

Кръгла годишнина, 40 години от основаването си, отбеляза днес най-голямата клиника по съдова хирургия в страната – тази на УМБАЛ „Свети Георги“, която е най-голямата болница в страната. Празникът се организира с няколко месеца закъснение, защото клиниката е основана през есента на 1977 г., разказа нейният началник доц. д-р Драго Желев.

По време на тържеството той представи историята на клиниката от момента на нейното основаването до наши дни. Началото е поставено от шестима лекари, които към онзи момент са работели в Първа, Втора и Трета хирургии на УМБАЛ „Свети Георги“. Трима от основоположниците на клиниката все още работят в нея – самият доц. Желев, проф. д-р Васил Анастасов и доц. д-р Васил Паница. Пред гостите на честването и тримата изтъкнати съдови хирурзи споделиха спомените от ранните години на клиничното звено.

Първият ръководител на основаната първоначално като Клиниката по сърдечно-съдова хирургия е проф. д-р Иван Зънзов. С голям ентусиазъм поглед в бъдещето той мотивира младите лекари и им осигурява специализации в чужбина, с които да бъдат полезни на клиниката и пациентите.

През 1977 г. клиниката започва работа с 40 легла и само една операционна зала. В наши дни операционните са 4, като две от тях са оборудвани със свръхмодерна техника. Годишно през клиниката преминават около 3000 пациенти, извършваните през годината операции също достигат 3000. А общо за 30 години в клиниката са поставени над 10 хил. пейсмейкъра.

Успешната работа на Клиниката по сърдечно-съдова хирургия дава основата за създаване на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“. В името на пациентите съдовите хирурзи работят в ползотворни партньорства с клиничните звена по нефрология, хемодиализа, кардиохирургия, инвазивна кардиология, детска хирургия и мн. др. Част от извършваните операции са уникални не само за България, но и за Европа и света.

Като пример проф. Анастасов даде случай на успешна операция на аневризма на каротидната артерия. Същият метод след време са използвали и лекари в Швейцария, след което позвънили, за да благодарят на колегите си от УМБАЛ „Свети Георги“.

В Клиниката по съдова хирургия са извършени и 3 трансплантации при пълно прекъсване на крайниците.

Клиниката разполага с уникална за страната хибридна операционна зала, собствена инвестиция на ръководството на лечебното заведение в размер на почти 1,3 млн. лв. В  залата функционира високотехнологично оборудване за рентгенови медицински изображения, инсталирани са модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри, както и мултифункционална оперативна маса.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ поздрави екипа на Клиниката по съдова хирургия за усилията и усърдието им да се развиват и да постигат резултати на световно ниво, като същевременно с това неуморно подготвят следващото поколение съдови хирурзи.

„Вие сте отдали живота и времето си на една благородна кауза – спасяването на човешкия живот. Пожелавам ви здраве, просперитет и енергия, за да продължавате да се справяте с предизвикателствата на професията“. С тези думи към колектива на Клиниката по съдова хирургия се обърна зам.-областният управител на Пловдивска област Евелина Апостолова, която поднесе поздравителен адрес от името на Областния управител Здравко Димитров.

„Изключителна гордост предизвиква в мен фактът, че ядрото на клиниката се състои от възпитаници на Медицински университет – Пловдив. Успехът ви е резултат от работата на всички през всичките години“, каза зам.-ректорът на висшето училище проф. д-р Стефан Сивков. Той представи поздравителния адрес на ректора чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Крепко здраве и устойчивост, за да могат не само да оцеляват, но и да се развиват съдовите хирурзи, пожела проф. д-р Мария Орбецова, зам.-декан на Медицинския факултет на МУ – Пловдив и началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Свети Георги“. Тя поднесе поздравителния адрес от името на декана проф. д-р Николай Бояджиев.

„Когато 40 години си трупал опит и си спасявал човешки животи, ти се иска да го споделиш. Макар че истинските победи за хирурга са на операционната маса и до леглото на пациента“, каза в обръщението си  към съдовите хирурзи доц. д-р Заприн Въжев, ръководител на Катедрата по сърдечно-съдова хирургия в МУ – Пловдив и началник на Клиниката по кардиохиргия на УМБАЛ „Свети Георги“. „Сърдечно-съдовата хирургия е хирургията на смелите и на бъдещето“, подчерта доц. Въжев.

Цветя, подаръци и поздравителни адреси бяха поднесени от Клиниката по детска хирургия и Отделението по образна диагностика на УМБАЛ „Свети Георги“ и от д-р Стефка Пейчева.  Музикални поздрави поднесоха две млади талантливи певици: шестокласничката Ивиана Бързакова и седмокласничката Диана Димитрова.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?