4 традиционни и вкусни рецепти за Сирни заговезни

Традиционната трапеза на Сирни заговезни включва баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 

Ето няколко традиционни рецепти за празника:

Тутманик с крема сирене:

Продукти:
600-700 г брашно
2 яйца
1 кубче мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. оцет
1 суп. лъж. олио
400 мл прясно мляко 


Приготвяне:
От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да втаса за 1час.

През това време се приготвя плънката: запържват се 1 глава лук и 1 глава праз лук, след това се добавят 250 г кайма, нарязани на дребни кубчета 7-8 средно големи картофа, долива се и вода. Задушава се, докато омекнат картофите. Подправя се на вкус. 

След това се отделя една топка от тестото, а останалото го разточва на кора, по-голяма от тавата, върху която се изсипва плънката, разстила се хубаво и се намазва с 1 кутия сирене крема, равномерно. Кората с плънката се захлупва с кората, излизаща от тавата и с останалата топка тесто. Оставя се да втаса и се намазва с кисело мляко.

Пече се на умерена фурна. След като се изпече, се маже с малко масло.

 


Баница със сирене и яйце

Необходими продукти

500 г готови кори

4 бр. яйца

250 г сирене

2-3 с.л. кисело мляко

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.ч. хладка вода

125 г масло

 

Начин на приготвяне

Плънката се приготвя от следната смес - яйца, натрошено сирене, кисело мляко, сода и хладка вода. Всяка кора се намазва с масло и се слага от плънката. Редят се една върху друга. Най-отгоре се покрива с кора и се намазва обилно с масло. Реже се на парчета и се слагат късметите.

Пече се в педварително загрята фурна за час. Покрива се с кърпа да се задуши, за да стане баницата пухкава.

 

Картофи със сирене на фурна

Необходими продукти:

500 г картофи
30 г масло
150 г сирене
200 мл прясно мляко
2 бр. яйца
сол
Начин на приготвяне:

Картофите се нарязват на филийки и се нареждат намазнена тава. Натрошеното сирене се разстила върху тях и отново се нарежда втори ред картофи. Разбиват се яйцата, млякото и солта и със сместа се заливат картофите и сиренето. Отгоре се поставят парченца масло и ястието се пече във фурна за около 30 минути на 200 С.

 

 

Домашна бяла халва с бадеми

Необходими продукти:

500 г бадеми

300г захар

300г светъл мед

2 бр. яйчен белтък

 

Начин на приготвяне:

В съд с незалепваща повърхност се загряват захарта и меда. Получава се смес като карамел. Когато започне да завира се отстранява от огъня и при непрекъснато бъркане се прибавят разбитите белтъци. Връща се на котлона, добавят се бадемите и се бърка, докато се получи еднородна смес. Изсипва се върху намаслена повърхност и се заглажда. Преди съвсем да изстине, се нарязва на парчета и се оставя да се втвърди.

източник: epicenter.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?