3000 кв. метра покриви на училище отнесени от стихията

Общината ще настоява за пълно покриване щетите от природното бедствие от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии

Силен вятър, който отново  връхлетя Карлово  вчера, продължи да  руши  ламаринените конструкции на покривите на Средно училище "Христо Проданов". Вече има сериозни повреди на хидроизолацията на административната сграда и физкултурния салон.  Общо 3000 квадратни метра покривна площ на всички училищни сгради - учебен корпус, столова, административна част и физкултурен салон,  се нуждае от сериозен ремонт. За първи път стихията връхлетя  Карлово в четвъртък, 18 януари.

Днес със заповед на директорката на училището Мариана Маринова движението на ученици по двора бе забранено, влизането и излизането от училищната сграда ставаше само през северния вход, където опасността от падащи ламарини и летви е минимална.

Евентуални дъждове и снегове ще докарат нови проблеми на училището, коментира  Мариана Маринова. Затова още в петък започна ремонт на част от покривните конструкции. В неделя до тъмно работници са възстановявали част от хидроизолациите на покрива, но още 500 кв. метра са в много лошо състояние и вятърът разнася парчета  във всички посоки. Работниците са  изграждали елементи на нова дървено-ламаринена конструкция. Но и тя  беше разрушена от вчерашния вятър.

В почивните дни местни фирми, организирани от общината, работеха и  по възстановяването на покривите над южното крило на МБАЛ "Д-р Киро Попов".  Вчера обаче и на двата обекта - училището и болницата бе невъзможно да се работи, вятърът би отвял всеки, който се качи на покрива на някоя от сградите.

По предварителен оглед на повредените покриви на училището след първата буря щетите възлизаха на около 250  хиляди лева. След втория ураган  стана ясно, че площта, която трябва да се ремонтира, вече е 3000 кв. метра. Чакам експерти да оценят щетата, но необходимите за ремонт средства ще са много повече, заяви директорката на училището.

Огромни за възможностите на болницата и общинския бюджет са щетите, които силният вятър нанесе на МБАЛ "Д-р Киро Попов" и на здравната служба в село Васил Левски. В Карлово и селищата от общината има много повредени пътни знаци, контейнери за смет, части от покриви.

Днес специалисти продължават да оценяват щетите от силния вятър. Те възлизат над 1 милион, сумата е немислима за общинския  бюджет, коментираха от администрацията. Цялата събрана документация ще бъде внесена в Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет. Общината ще настоява за пълно покриване щетите от природното бедствие.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?