Подай сигнал

28 датчани помагат на Пловдив 2019

72-годишният бай Димитър раздава брошури, семейство Николови работят с децата си

Култура

от Росен Саръмов 421 прегледа 0

Доброволци от различни страни пристигнаха последните дни в Пловдив. Всички те са тук на свои разноски, съобщи координаторът Франц Кадири от фондация "Пловдив 2019". Има и млади, и стари хора от цяла България. Цялото семейство на пловдивчанина Ивайло Николов - съпругата и двете му деца, са част от доброволческата програма.

Най-многобройна е групата от Дания. 28 датчани от град Орхус вече се настаниха в хотел „Лайпциг”. Датският град бе Европейска столица на културата през 2017 година. Когато в нея дошли гости от Пловдив, шефката на местната фондация Ула Лунд попитала между другото дали някой иска да помага в нашия град. „От 30 души 28 веднага вдигнаха ръце. Един град като стане ЕСК, той влиза в едно голямо семейство - тези градове винаги си помагат”, подчертава Кадири.

Първите пристигнали тук са трима доброволци от Холандия. Те работят вече трета седмица. Две дами от Япония също работят по откриването на събитието. Те са от фондация "EU Japan Fest”. Едната е жена на 40 години. Другата японка, която работи за каузата на града, е на 25 години. Сърби от Нови Сад също са тук. Градът на брега на Дунава ще стане Европейска столица на културата през 2021 година.

Чуждестранни студенти от Медицинския университет пък ще се качат на двата 125-метрови подиума на кулата. Бай Димитър от Пловдив пък е най-възрастният доброволец за голямото откриване. „Той е на 72 години, потърси ни сам и заяви, че е готов да раздава брошури по улиците”, обясни Франц Кадири. Бай Димитър е от онова невероятно поколение, което винаги вярва, че животът не струва без идеали и каузи. Когато във фондацията му подали една торбичка H&M, пълна с брошури, сърцатият мъж родил нов градски бисер: „Това „Народна младеж” ли значи?”.

Коментари