266 отпадат от матурата заради двойка за годината

3828 се явяват на изпита по български утре, 1168 квестори следят за преписване

266 зрелостници не са допуснати да се явят на матурата по български език и литература утре, тъй като имат двойка за годината. За тях остава варианта да я поправят и да се включат във втората сесия на държавните зрелостни изпити в края на лятото.

Така от подалите заявление 4928 ученици от 70 училища допуснатите до изпита утре в Пловдивска област са 4662. Те вече са получили служебните си бележки, в които пише в коя сграда ще държат изпита. Трябва да се явят на посоченото място с бележката и личната си карта. Зрелостниците са разпределени в 47 учебни заведения в областта.

Общо 1168 квестори ще следят да няма преписване и подсказване. Разпределението е по двама в стая, отделно има дежурни в коридорите.

Тази година за първи път квесторите остават в своите училища, в предишните кампании те се разбъркваха, както и зрелостниците. Този подход е преосмислен по настояване на гилдията, за да могат директорите да работят със своите екипи и организацията да е по-ефективна.

Във всички помещения, където ще се провежда матурата, и където ще се подготвят материалите, е осигурено видеонаблюдение. Достъп до кадрите от стаите има и Регионалното управление по образование, и МОН.

На държавния зрелостен изпит се пише с химикал с черен цвят.

На 23 май предстои втората задължителна матура, която обаче е по предмет по избор. Да се явят на нея са допуснати 3828 дванайсетокласници от Пловдивска област. Най-много – 1523, са избрали английски език, следват биология и философски цикъл.

До трета матура по желание са допуснати 78 младежи.

Изравнени модули

Държавните зрелостни изпити са с продължителност 4 часа. Тази година се изравнява времетраенето  на модулите по английски с другите чужди езици, както и по география – с другите обществени науки. Така държавният зрелостен изпит по български, чужд език и обществени науки  е в 3 модула, като първият и вторият са по 60 минути, а третият – 120.

Матурата по математика и природни науки е в 2 модула, първият трае 90 минути, а вторият – 150.

Зрелостниците нямат право да напускат изпитните зали 60 минути след началото на първия модул.

Резултатите трябва да са готови до 13 юни.  В Пловдив ще е един от центровете за проверяване на работите – в СУ „Васил Левски”.

В професионалните гимназии заместват втората матура с държавния изпит

Увеличава се броят на зрелостниците от професионалните гимназии, които са избрали вместо да държат втора матура по избираем предмет, да им се зачете бележката от държавните изпити по професията. За целта обаче трябва да вземат успешно и теорията, и практиката. 915 гимназисти ще се възползват от тази възможност.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?