Подай сигнал

25 китайци учат български, да станат студенти в АМТИИ

Запалили се покрай фолклорния семинар тук и майсторски класове на наши преподаватели в родината им

Образование

от Елица Кандева 368 прегледа 0

25 китайци учат усърдно български език в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, за да могат догодина да станат първокурсници и да усвояват български фолклор. И предишни години сме имали, но по 3-4 души, а сега са наистина много, каза ректорът проф. Милчо Василев.

Той обяснява интереса на азиатците, от една страна, с традиционния фолклорен семинар, на който всяка година в края на юли идват чужденци от цял свят. В продължение на седмица те учат как се свири на български народен инструмент и се тропат хора в неравноделен ритъм. Други измежду мераклиите пък са имали досег с преподаватели от АМТИИ, които изнасят майсторски класове по диригентство, пиано и пеене в Китай по две спогодби между пловдивското висше училище и негови тамошни партньори.

В групата на 25-имата подготваци, които една година учат само български език и пиано, има такива, които искат да следват народни танци, народни инструменти, но и изобразително изкуство. Някои от тях идват за магистратура.

Големият проблем е къде ще ги настаним, казва проф. Василев. И преговаря с Аграрния университет и УХТ да му отстъпят по някое място от квотите, които получиха при тазгодишното разпределяне на легловата база в студентските общежития в града.

Това лято АМТИИ няма допълнителен прием на студенти в останали незаети места, тъй като капацитетът е зает още в юлската сесия на кандидатстудентската кампания. Много беше голям интересът за „Педагогика на обучението по музика”, където за 16 места се бориха 30​ души, а част от неприетите вече се записаха в платена форма на обучение, каза ректорът. Пълни са и другите направления - музикален фолклор, хореография, графичен дизайн, фотография, арт мениджмънт.

От висшето училище обясниха, че нямат възможност да приемат всички желаещи да следват платено заради ограничената база. В момента АМТИИ ползва под наем и някои помещения в съседния Биологически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

„Въпреки конкуренцията младежите идват при нас заради традициите в 55-годишната ни история и доброто име на АМТИИ. Ефект в кандидатстудентската кампания дава и политиката, на която се залага от години - преподавателите да правят обиколки по средни училища с подобен профил. Там изнасят и концерти”, коментира проф. Василев.

Вторият мандат на ректора изтича на 16 декември и в началото на идната година академията ще има нов шеф.