Подай сигнал

25 г. антични гранити стоят забравени на "Велико Търново"

Пловдив

от Росен Саръмов 844 прегледа 0

25 г. антични гранити стоят забравени на "Велико Търново"

Девет антични гранитни блока стоят забравени на ул. „Велико Търново” вече 25 години. Всеки от тях тежи по тон и половина. „Извадиха ги при строежа на сградата на банка „Уникредит Булбанк” на ул. „Иван Вазов”. Тогава ги поиска Димчо Павлов, за да прави нещо с тях. След това той си отиде и камъните останаха забравени тук”, каза г-жа Славка, която живее в квартала. Никой не помни какво точно е смятал да прави с материала покойният вече скулптор. Изоставени са в самия край на Цар-Симеоновата градина.

Камъните нямат никаква украса или надписи. Оформени са като големи паралелепипеди. „И на други места има такива каменни артефакти. Номерирани са и за тях трябва да отговаря Археологическият музей”, обясни кметът на „Централен” Георги Стаменов.

В музея не водят на отчет 9-те гранитни блока. „Ако са извадени от мястото, където е банката, вероятно са от крепостната стена на Филипопол”, каза доц. д-р Костадин Кисьов. Директорът на Археологическия музей припомни, че подобни обекти са наричани „вторични строителни материали”. Те се депонират на определени места в града и когато се наложи някаква по-мащабна възстановка на открит обект, се използват като строителен материал, защото са от съответната епоха.

„Пазим вторични материали в двора на икономическия колеж и в Метални конструкции. Две-три депа са в града. Когато се наложи да правим такава възстановка на бул. „Васил Априлов”, ги използвахме”, разказа доц. д-р Кисьов.