Подай сигнал

21. век! Близо 2 месеца цял вход в "Тракия" стои на свещи заради... теч

Авария в тръбите на 6-ия етаж наводнява всички до първия

Пловдив

от Вяра Порязова 2856 прегледа 0

21. век! Близо 2 месеца цял вход в "Тракия" стои на свещи заради... теч

В 21. век, през 2019 година, няколко семейства от блок 131 в ЖР "Тракия" от месец и половина живеят без ток. Светят си с фенерчета и свещи, прескачат легени с вода, а домовете им миришат на влага и мухъл. Причината е постоянен теч от жилището на съсед от 6-ия етаж, който минава по стените на всички до първия етаж и мокри стените им. Елинсталацията не издържа на влага и стават токови удари през ден. Някои от живеещите сами се принудиха да спрат електричеството си, за да не пострадат, а при други хора от влагата бушоните падат непрекъснато, обясняват ситуацията от фирмата професионален домоуправител "БГ Домоуправител".

Това е ужасно битие, на стари години да живеем по този начин, събира в едно изречение неудобствата Тодор Пашов. Жилището му е на четвъртия етаж, но още от вратата лъха на влага. Няколко крачки по-навътре коридорът е заприщен от два легена, които събират капките от тавана. Онзи ден изхвърлих 11 чувала с мухлясали дрехи от гардероба, казва възрастният мъж. Това обаче не е най-голямата му болка. Той обгрижва сам болната си съпруга, която е на легло, и всичко се случва в сумрак, понеже ток ту има, ту няма. Оставил съм си фенерчета на няколко места в къщата, за да няма инциденти, но това не е живот, идва ми да се самозапаля, отчаян е пенсионерът. Извървял е вече всички стъпки, за да се отстрани проблемът с небрежния съсед, но е стигнал до задънена улица. Говорил съм с хора от районното кметство, чак до омбудсмана стигнах, разказва Тодор Пашов. Лекарката, която посещава болната му съпруга у дома, е посъветвала семейството да се изнесе на друго място заради тежкия въздух, но това е невъзможно.

Етаж по-нагоре, точно под злополучния апартамент, вратата отваря Костадинка, светлината от стълбището е единствената, която влиза в жилището. Нямаме ток, извинявам се, см​отолевя тя. Банята чак е порозовяла от мухъла, а килимът в коридора гвачи подгизнал.


Сагата с теча от 6-ия етаж е от повече от месец и половина и търпението на хората наистина се изчерпва, обяснява професионалният домоуправител Софи Игнатова, която отговаря за блок 131 Ж.

В проблемния апартамент е настанен служител на „Хеброс бус“, тъй като апартаментът е ведомствен. На няколко пъти влизаме във връзка с фирмата, които първоначално обещаха, че ще съдействат и сами ще отстранят аварията. Това обаче се проточи доста във времето и когато техният ВиК специалист огледа мястото, стана ясно, че това не е в неговата компетенция и не може да се справи с проблема, дава хронология Игнатова и вметва, че няколко пъти майсторът не е идвал на срещите. Така, ден след ден, мина месец и половина. Последната уговорка между „Хебрус бус“ и етажната собственост е професионалният домоуправител да намери квалифициран майстор, а фирмата да плати за ремонта. Разходите са около 200 лева. Най-накрая вчера се стигна до щастлива развръзка, от транспортната компания платиха, а майстор вече отстранява аварията, съобщиха от БГ Домоуправител.

Наемателят от 6-ия етаж не бе открит за коментар, въпреки че „Марица“ бе в злополучния блок няколко часа.

Коментари