Подай сигнал

2022 жилищни сгради в страната са на финала в санирането

До 60% спестени средства и енергия се отчитат в санираните до момента апартаменти, станали са по-топли с 5 градуса

Имоти

от Даниела Арнаудова 238 прегледа 0

Близо 7000 са регистрираните сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради в страната към днешна дата. В тях са включени около 1 млн. български граждани, които имат интерес да предприемат мерки за енергийна ефективност. Това отчете заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова по време на международната конференция „Устойчиви градове - нови възможности и предизвикателства пред общините“, организирана от „Хабитат България“ като част от проекта “Build Solid Ground”.


Зам.-министър Крумова обясни, че най-късно до средата на 2019 г. се очаква да приключат дейностите по обновяването на всички 2022 жилищни сгради в страната. Те се финансират по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Преди това ще бъде предложен и нов модел, по който програмата ще продължи.


Заместник регионалният министър отбеляза, че в рамките на настоящата програма се очаква да бъдат обновени общо около 11,5 млн. кв. м разгъната застроена площ. Това са около 150 хил. жилища с близо 350 000 живущи.


В рамките на програмата са били заети около 70 000 лица. Те са от строителни фирми, консултанти, проектанти, инженери и производители на строителни материали. „Нашите анализи сочат, че в страната трябва да се обновят почти 44 000 жилищни блока. С наличното финансиране обхващаме само 2022 от тях. Останалите 42 хил. ще се реновират по нов механизъм, посочи Крумова. Възможните източници за тази цел са съфинансиране от собствениците на жилища, европейски програми, международни финансови институции, търговия с емисии и др.


Ефектите от програмата


Анализите сочат, че само от блоковете, санирани до 2017 г., са спестени над 157 килотона въглероден диоксид и 470 000 мегаватчаса електроенергия годишно. При завършване на всички 2022 сгради ще се пести близо 1 млн. мегаватчаса електроенергия на година и двойно повече вредни емисии.


Отчита се и повишаване на температурата до 5 градуса в обновен апартамент. Сметките за отопление са намалели с 40 до 60 на сто. „Най-сериозно спестяване се отчита при домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво - дърва и въглища, които са и най-големите замърсители на въздуха през зимата“, каза още Крумова. Ползите са и по отношение на повишения топлинен комфорт на жилищата. Така има възможност за отопляване на повече помещения. Това е пряко свързано със здравето на хората, енергийно спестяване, намаление на вредни емисии, подобряване облика на градовете, повишена стойност на жилищата, спестен финансов ресурс за собствениците, който се влага за други дейности, и т.н.