Подай сигнал

200 тира на Асеновградско за протеста срещу Брюксел

Пловдив

от Костадин Аршинков 1845 прегледа 0

Близо 200 тира ще се подредят в четвъртък сутринта на Асеновградско шосе, за да подкрепят протеста на превозвачите срещу новия регламент за дейността им, лансиран от Брюксел. Това съобщи за „Марица“ изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Той уточни, че протестът неслучайно се провежда навръх Спасовден, тъй като това е и Денят на шофьора.

В Пловдив са най-мощните транспортни фирми. Те ще извадят част от камионите си и ще ги подредят по трасето от кръговото за село Крумово в посока областния град. Сред тях са ПИМК, „Петко Ангелов“, АИТ интернешънъл, „Трайков транс“ и много други. Само в града и областта са регистрирани над 1000 международни превозвачи. Ако новият регламент бъде приложен, по-малките фирми ще фалират, а по-мощните ще изнесат дейността си извън България , заяви Арабаджиев.

Пловдивските превозвачи са получили разрешение за провеждането на протеста си в интервала от 10 до 14 ч. от областния управител Здравко Димитров и директора на полицията старши комисар Атанас Илков. Бунтът на тираджиитесрещу Брюксел няма да затрудни трафика между Пловдив и Асеновград, тъй като камионите ще бъдат подредени на платното, което в момента се строи.

Възможно е да се образуват обаче временни задръствания, докато тежкотоварните автомобили се придвижват към мястото на протеста и маневрират за подреждането в дълга колона.

В София протестът ще бъде още по-мащабен. Към тираджиите се присъединяват и автобусните превозвачи, за чийто бизнес също се точи европейска брадва.

Между 10 и 17 ч. в четвърък тирове ще задръстят бус лентата на „Цариградско шосе“ от разклона към бул. „Брюксел“ до отбивката за „4-ти километър. От там до разклона за бул. „Ситняково“ пък ще се подредят автобусите от протеста.

По същото време от бул. „Македония“ по Витошка към НДК ще потегли и мирно пешеходно шествие на превозвачите и техните семейства.

„За първи път имаме ясно заявеннационален интерес и кауза, зад която застават всички – превозвачи, работодатели, синдикати. Получихме безусловна подкрепа и от правителството. Бойко Борисов прие нещата много присърце. Ивайло Московски реагира остро срещу Брюксел още в началото. Вярно, чуха се и други гласове, но нека ясно да заявя, че въобще не искаме политиците да си правят кампаниите на наш гръб“, категоричен е Йордан Арабаджиев.

Коментари