вторник, 16 Януари 2018 17:12 ч.

200 деца си мерят мартениците в Смолян

23.02.2017   |   18:13
Прочетена: 435   |
Коментари: 0
200 деца си мерят мартениците в Смолян

Над 400 мартеници са подредени в изложба в историческия музей в Смолян. Експозицията ще бъде открита днес. Мартениците са изработени от 200 малчугани от цялата Смолянска област, една е изпратена от дете от Испания. Всички бяло-червени произведения се надпреварват в конкурс за детска мартеница под мотото: „Да вплетем България в Европа“. 

"Предизвикателството пред децата беше да пресъздадат своето виждане за българската мартеница и как тя се вплита в Европа. И децата пратиха много оригинални. Те бяха оценявани от жури, в състава на което са етнолог от РИМ „Стою Шишков“ - Смолян и художник от Художествената галерия в Смолян", каза Анна Болярова от Областния информационен център – Смолян, организатор на конкурса. 

В надпреварата участниците са разделени в три възрастови категории, като от всяка ще бъде излъчено и наградено първо, второ и трето място. Отделно има специални награди, една от които е за най-оригинална мартеница. Специална награда ще получи за своето произведение първокласник, който особено впечатли журито. Всички деца участвали в конкурса ще бъдат отличени с грамоти, каза Болярова. 

Изложбата ще може да се види до 28 февруари, а след това мартениците от конкурса ще бъдат подарени за Баба Марта на социалните домове в региона, Съюза на инвалидите в Смолян и представители на Европейската комисия. /Марица.бг


Топ новини
Груповото кашляне остана само във Фейсбук
16.01.2018   |
17:05   |
58
Коментари: 0
Протестът на пловдивските ученици за грипна ваканция остана само в социалните мрежи. В 14 часа пред сградата на Регионалната здравна инспекция, където се очакваше да се съберат...