Подай сигнал

20 години чакаме бърза връзка със "Западен"

Пловдив

от Валентина Йеремиева 726 прегледа 0

"Западен" е най-бързо развиващият се район в Пловдив през последните години

"Западен" е най-бързо развиващият се район в Пловдив през последните години. Заради близостта на парк "Отдих и култура" и Гребния канал все повече инвеститори строят модерни комплекси в "Смирненски". Проблем за живеещите там обаче си остава трудната връзка с центъра заради жп линията Филипово - Централна гара. Опашките по прелезите сутрин и вече са огромни, а преминаването по бул. "Копривщица" често е истински кошмар.

За изграждане на естакада над релсите се говори от четвърт век. Пловдивчани чуха и официално съобщение за проекта преди 20 години. Тогавашният транспортен министър Вилхелм Крауз лично дойде града, за да разкаже как ще бъде сложен край на задръстванията на жп прелезите на бул. "Копривщица" с Пещерско шосе, бул. "Свобода" и "Шести септември". Релсите ще бъдат повдигнати на 7-8 метра, което ще осигури свободно преминаване на колите, обеща министърът.

Годината беше 1999-а, преди местните избори. Наскоро ръководните кадри от Община Пловдив и Националната компания "Железопътна инфраструктура" отново ни увериха, че се подготвя проект за естакада над жп прелезите на бул. "Копривщица". Оказа се обаче, че проектът е резервен, ако с осигурените милиони по ОП "Транспорт" не бъде реализиран пробивът под Централна гара.

Специалисти по пътното строителство предлагаха на бул. "Копривщица" и Пещерско шосе да се изгради автомобилен подлез. Но нямаше кой да го направи, както, впрочем, се случи и с другото обещание - за подлеза "Модър - Царевец". Градската управа не възприе и идеята да преговаря с ръководството на НКЖИ за премахване на линията, а на нейно място и сега съществуващите платна на бул. "Копривщица" да бъде изградено високоскоростно трасе с бързи връзки към районите "Западен" и "Южен".

Коментари