Подай сигнал

19 нови специалности след 7. клас

Училища предлагат обучение по газова техника, електронна търговия, технология на биопроизводствата

Образование

от Елица Кандева 710 прегледа 0

19 нови специалности след 7. клас

18 училища в областта ще приемат ученици със завършен седми клас в 19 нови за учебните заведения специалности. Предложените паралелки бяха одобрени от МОН, след като Регионалното управление по образование защити план-приема.

Нова за Пловдивска област е специалността „Газова техника”, която разкрива ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви” в Карлово по настояване на бизнеса. Пак по заявка на работодателите Професионалната гимназия по лозаро-градинарство в Перщуца обявява прием в нетипична за нея област - металорежещи машини. За нея има дори партньорски фирми, които са готови да наемат ученици на трудови договори, за да се осъществи дуална форма на обучение. В същото време се запазват традиционните специалности и остават една паралелка по лозар-винарство и една по механизация на селското стопанство, уточни Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование.

Нова за Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника е специалността „Технология на биопроизводствата”, а за Автото - „Локомотиви и вагони”, пожелана от БДЖ на национално ниво. В ПГСТ „Пеньо Пенев" пък вече ще обучават и строители на пътища и съоръжения.

В някои общообразователни средни училища също стартират нови специалности. В СУ „Никола Вапцаров” например ще има паралелка по текстообработване, която ще готви оператори на компютри. Разкриването <210> е в отговор на директивата от МОН да се засили тъй нареченият STEM профил - математика, природни науки, техника, IТ. В изпълнение на тази политика Професионалната гимназия по селско стопанство „Васил Левски” в Първомай пък ще събира кандидати за паралелка по икономическа информатика, макар специалността да е встрани от основния профил на училището. Обучение по електронна търговия предлага СУ „Св. Константин-Кирил Философ”, а СУ „Софроний Врачански” - по информационно осигуряване. Такава специалност ще има и в СУ „Проф. Асен Златаров” в Първомай”.

Сопотската гимназия „Генерал Владимир Заимов” въвежда паралелка по измервателна и организационна техника.

Общо 88 профилирани и 148 професионални паралелки ще набират седмокласници в предстоящата кампания. Профилираните остават колкото миналата година, а професионалните са с 34 повече. Ако се изпълни заложеният план-прием, съотношението ще стане 37:63 на сто, като ще има и 9% ръст на STEM профилите.