16-годишен програмист от Смолян изуми американците

Божидар е от Смолян и е на 16 години - би трябвало да е в 11 клас. Но никога не е ходил в училище, никога не е преписвал на контролни и тестове, никога не е изпитван пред дъската. Никога не е посещавал и училище в САЩ, но догодина ще има американска диплома. И само на 16 вече преподава на възрастни. Баба му и дядо му са пенсионирани учители, майка му - програмист и нямат нищо против детето да заобикаля образователната система у нас. За случая разказва Нова тв.

Божидар се обучава по американска програма вкъщи от майка си, която е сред родителите, изгубили доверие в образователната система и търсещи алтернативни методи за квалификация на децата си.

Той печели олимпиади, национални състезания по информатика, има куп грамоти от образователни форуми, но никога не е стъпвал в училище. Със своята скромност, но твърда пробивност в програмирането той се катери към върха на реализацията си, избирайки обаче другия път. Оказа се, че ако стандартният път е непроходим заради пречки, създадени къде от природата, къде от държавата - тогава само собствената ти воля и изобретателност могат да те спасят.

Всяка година тези хора се стремят към своите си постижения в различни области и - независимо от това дали са битови или професионални - не търсят помощ от държавата, за разлика от всички онези, на които дори им плащат, за да изпращат децата си да учат и те пак не искат. Защото в клас или извън него действително е въпрос на избор, но съзнателното осакатяване на децата вече е въпрос на наказателен кодекс. А у нас всяка година бълваме и бълваме неграмотни. И важното наистина не е къде се учи, а дали. И задокеанските експерти отдавна са го разбрали.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?