Подай сигнал

154 ресторанта в Пловдив. Има ли бизнес за всички?

Собствениците на заведения под тепетата вече разбраха, че и в туризма храната прави борбата

Бизнес зона

от Станимир Кронев 4505 прегледа 0

Браншът вече промени облика си. В момента модерните ресторанти са малки и уютни

Няма туристи там, където храната не е вкусна. Знаят го добре от Мексико до Япония. Франция, Италия и Гърция отдавна превърнаха кухнята си в запазена марка. Именно на гастрономическите пътешественици разчитат стотици курорти по света. В България обаче след края на ерата "Балкантурист" малко късно разбрахме, че и в туризма храната прави борбата. Първите ресторантьори разчитаха основно на количеството, пренебрегвайки качеството. Десантът от китайски, турски и гръцки готвачи в началото на 21. век обаче постави местните заведения под силен натиск. Местните собственици на заведения разбраха, че с лоша кухня няма как да преборят конкуренцията и започнаха да инвестират в опитни майстори и модерно оборудване.

Днес в ресторантьорския бранш под тепетата ври и кипи. Цели вериги сменят собствениците си, някои се разрастват, други отиват в историята. Още по-ожесточена стана битката за клиенти в очакване на големия наплив на туристи покрай Европейска столица на културата. Тенденцията за подобряване на качеството на услугата обаче не е свързана само с "Пловдив 2019". Ресторантьорите първи напипват пулса на промените. Те отдавна разбраха, че градът се развива, хората стават по-платежоспособни, а с това и по-взискателни. И така на принципа "за всекиго по нещо" в града се нароиха много ресторанти от различни сегменти - малки и големи, квартални и луксозни, с национална, европейска или екзотична кухня. При новите условия място под слънцето си намериха както караваната "Водолаза", в която се забавляват няколко поколения кварталци от Мараша, така и най-луксозните заведения в хотелите с 4 звезди.

Официалната статистика на Министерство на туризма сочи, че в момента категоризирани като ресторанти обекти в Пловдив са 154. "Марица" обходи много от тях, за да състави представителен градски гид за всеки пловдивчанин или турист, изкушен от вкусните гозби и приятната обстановка за среща с близки и приятели.

Коментари