1500 нови онкохематологични заболявания се диагностицират годишно у нас

Всяка година в България се диагностицират  1500 нови случая на онкохематологични заболявания. Това  обяви проф. д-р Маргарита Генова - председател на Управителния съвет на  на  Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ) и началник на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница. Тя изнесе данните по време на проведения в Пловдив  семинар за журналисти на тема „Онкохематологията – област на водещи здравни иновации". Събитието е част от информационна кампания за злокачествените заболявания на кръвта, организирана от Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).
„Злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените. Засегнати са хора от всички възрасти. Заболеваемостта нараства с увеличаването на възрастта”, добави още проф. д-р Маргарита Генова.

През  последните години се наблюдава утрояване на преживяемостта на пациентите с лимфоми, а смъртността рязко намалява благодарение на навлизането на иновативни таргетни терапии за лечението на тази група заболявания. Възрастта е един от основните рискови фактори, но влияние оказват също и имунодефицити, трансплантации, увеличаване продължителността на живота. При левкемиите 5-годишната преживяемост също показва благоприятни темпове на покачване. Злокачествените заболявания се срещат по-често в развитите страни и причините се коренят в редица фактори – излагане на химически вещества, имунни дефицити, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, тегло и диета, използване на импланти и други.

Проф. Добрин Константинов, председател на Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология, представи данни за най-честите злокачествени заболявания на кръвта при децата. Едно от тях  е острата лимфобластна левкемия. Благодарение на иновативните терапии в наши дни 5-годишната преживяемост при деца с онкохематологичти заболявания от 0 до 19 г. се е увеличила до 84,8%. В сравнение с 60-те години на миналия век преживяемостта при острата лимфобластна левкемия от 4% стига до 94% в наши дни.  При  Неходжкиновия  лимфом преживяемостта от 7% стига до 85%, а при Ходжкиновия лимфом от 50% до 90%. 85% от всички левкемии в детска възраст са остри лимфобластни, по-малък процент заемат миелоидните левкемии. При 80% от децата с остра лимфобластна  левкемия се наблюдава излекуване - нещо, което е било немислимо преди години, обясни проф. Константинов.
 „През 2010 г. глобалните разходи за лекарствени продукти за злокачествени заболявания са били около 84 млрд. долара, а очакванията са до 2020 г. разходите за онкология и хематология да се удвоят и да достигнат между 148 и 178 млрд. долара. 87% от разходите в научноразвойна дейност в областта на онкология и онкохематология за 2015 г.  са за таргетни терапии”, съобщи проф. д-р Жанет Грудева - национален консултант по хематология към Министерството на здравеопазването, заместник-директор по диагностично-лечебна дейност, началник на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив.

Пиринка Петрова – председател на Българско сдружение „Лимфом“ изтъкна проблемите, които често срещат пациентите със злокачествени заболявания на кръвта и техните семейства. „2/3 от пациентите не са чували какво означава лимфом. Необходима е по-голяма информираност от страна на обществото. Въпреки че става дума за редки заболявания, те не са толкова рядко срещани, рядко хората са чували за тях. Истината е, че напредъкът при лечението на тези болести е много голям. Свидетел съм на историите на много пациенти, които благодарение на новите терапии живеят качествен живот”, сподели тя.  Едва 49% от българите знаят, че хематологията е науката за заболяванията на кръвта, а 25% нямат никаква представа какво означава. Данните, са обобщени на база на проучване сред 800 души. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?