Подай сигнал

1500 картини събират прах в общинска изба

Тепърва градската управа ще мисли как да покаже на пловдивчани безценните произведения на изкуството

Пловдив

от Росен Саръмов 463 прегледа 0

1500 картини събират прах в общинска изба

Близо 1700 картини и скулптури от колекцията на Община Пловдив събират прах в хранилището, разположено в избата на Дома на културата "Борис Христов". През оставащите малко повече от два месеца градската управа ще умува как да ги покаже пред пловдивчани. Идеята дошла, след като стана ясно, че изложбата в новооткритата галерия „Капана” предизвиква огромен интерес. На мястото, където бе бившият детмаг „Снежанка”, бяха показани над 200 картини от колекцията на общината, събирана през последните 50-60 години. Сред тях има платна на Димитър Киров, Вълчан Петров, Недко Итинов, Георги Божилов-Слона и други.


„Имаме в сбирката си над 1700 произведения на изкуството и би било хубаво да се обмисли как те да бъдат показвани на хората, а не да прашасват в хранилището. Дали това ще стане на серии, или през някакви периоди от време - ще го измислим”, каза зам.-кметът по културата Александър Държиков.


В момента общината има над 1500 картини и още 200 скулптури и пластики. Всички те са купувани през годините на различни годишни изложби на пловдивските творци. Работите се държат основно в хранилище в подземното ниво на Дома на културата „Борис Христов”. Стотици са раздадени с приемо-предавателни протоколи на училища и институции. „За откриването на галерия „Капана” картините от много кабинети бяха свалени и предадени. Сега се оплакват: Остана голо място на стената! Само от моя кабинет свалихме три картини”, разказва зам.-кметът Държиков.


Новата галерия "Капана" е с площ от 1800 кв. м, но е ангажирана за две години напред. След изложбата на пловдивските класици на мястото ще бъде открита друга, организирана от Веселина Сариева.

Коментари


Стига глупости! Тези картини са толкова ужасни, че никой не ги е откупил и са останали на общината от соца, когато се превръщаха в "гении" некадърници, но верни на партията или по-точно на тоя и оня. Организираха се биеналета и други подобни, за да може легално да се разпределя парата за кОлтура. Няма нито един посетител на въпросната галерия, а момичето гледа мило, но отегчено. Цял ден сама, не е лесно.