15 неща в дома ви, които могат да причинят рак

Имаме една много хубава поговорка - "Моят дом е моята крепост". Всеки се чувства сигурен в дома си, това е най-безопасното място на света. Но наистина ли е така?! Вашият диван, хладилник - дори красивите ви плотове могат да скрият канцерогенни вещества в себе си.

Така от крепост, домът ни може да се превърне в голяма заплаха за самите нас. Предлагаме ви да видите кои 15 неща в дома ви, които могат да причинят рак.

Вашите мебели

Любимият ви диван може да ви убие, не само защото ви примамва, за да си починете: много мека мебел, матраци и други тапицирани се обработват с TDCIPP - забавител на горенето, за който е известно, че причинява рак (канцероген). TDCIPP се използва често до 2013 г., но по-късно проучване, проведено в университета "Дюк", показва, че това вещество се съдържа в кръвта на всички изследвани пациенти. Съгласно това изследване, той е и един от десетте най-често срещани химикали в домашния прах.

Вашите завеси и килими

Кадмият е канцерогенен страничен продукт от цигарения дим. Ако пушите във вашия дом, кадмий и други странични продукти от цигарения дим могат да се депонират, особено върху меки повърхности като завеси и килими, дори след изчезването на миризмата на дим. Този химикал е устойчив дори на най-мощните почистващи продукти.

Вашият кожен стол

Хромът (VI) е известен канцероген, може да бъде открит в мека кожа, мебели от дърво, някои багрила и пигменти, използвани в текстилната промишленост, и цимент. За да ви дадем представа за разпространението на хром VI, едно проучване от Дания установява, че почти половината от внесените обувки и сандали съдържат определено ниво от този канцероген.

Вашата градина

Диоксинът е канцероген, който се образува като химически страничен продукт и навлиза в почвата и водата. Той се утаява в праха на рафтовете, мръсотията върху подовете и остатъците от почва върху зеленчуците. Рискът да се причини рак от излагане на диоксин е повече от едно на хиляда.

Старият хладилник

Според cancer.org канцерогенните ПХБ  (полихлорирани бифенили) могат да се появят в по-стари устройства, флуоресцентни осветителни тела и електрически трансформатори. Въпреки че много страни са изоставили това химично вещество, някои платки все още се произвеждат и използват в развиващите се страни, до 70% от този химикал все още е в околната среда.

Вашите почистващи продукти

Формалдехидът е известен карциноген, може да бъде открит у дома в хранителни продукти, козметика, различни почистващи продукти (като съдомиялни машини, омекотители за тъкани и почистващи средства за килими), боя, изолационна пяна и някои други елементи. Освен това може формалдехид да се получи от дима от газовите печки и откритите камини.

Вашите шкафове

Химическият перхлоретилен (тетрахлоретилен) е канцероген, който може да се натрупа, където съхранявате сухи дрехи. Също така се среща в почистващите препарати, обувките и почистващите препарати.

Щори 

Щорите може да причиняват рак и могат неблагоприятно да повлияят върху възпроизводството или развитието на човека. Причината е, че някои опасни вещества се намират във виниловите настилки, душ завеси, синтетична кожа, мини панели, тапети и всичко, което е направено от PVC-винил. Те могат да бъдат намерени и в храни, опаковани в пластмаса.

Любимата ви вечеря от пиле и ориз

Всеки знае, че арсеникът е отровен, но в по-малки дози той също е канцерогенен. Въпреки това, можете да го намерите в храни, които вероятно ядете редовно, включително пиле, ориз и някои плодови сокове, както и продукти за обезмасляване, бои, мебели восък, лепило, смазки, найлон и бои.

Вашата изолация на къщата

За щастие, азбестът вече не се използва от няколко десетилетия, но все още можете да го намерите в изолацията на стари къщи. Тъй като изолацията в крайна сметка се влошава, азбестовите влакна стават летливи. Тъй като азбестовите влакна се придържат към дрехи и обувки, работниците, изложени на въздействието на азбест по време на работа, също могат да донесат азбест в домовете си.

Вашите кутии от стиропор

Стиролът е добре известен канцероген, който се използва често при производството на полистиренови пластмаси, които могат да бъдат направени от пяна от пластмаса и твърди пластмасови изделия като чаши, чинии, тави, чинии и опаковки. Стиренът може да се появи във вашето горещо кафе или супа, ако използвате съдове от стиропор. 

Вашите книги в библиотеката

Някои медицински материали, библиотечни книги и музейни артефакти могат да бъдат стерилизирани или фумигирани с етиленов оксид, който е известен канцероген.

Вашата защита от плевели

Никой не обича плевелите, но ако решите да ги унищожите с помощта на хербициди, които съдържат канцероген глифозат, може да увеличите риска от рак.

Вашият спрей за комари

Вредителите естествено могат да носят болестта. Но ако ги премахнете с химически пестициди, увеличавате риска от развитие на рак. Химически пестициди включват тези, които използвате за вашите домашни любимци, като бълхи и репеленти.

Вашият гранитогрес

Радонът е естествено образуван от радиоактивното разграждане на уран в скали и почва. Това увеличава риска от рак на белите дробове, особено ако пушите. Ако живеете в район, където количеството уран и радий в скалите е голямо, може да срещнете радон чрез пукнатини в скалите. Може да бъдете изложени на радон. ако имате гранитни плотове./zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?