12 загадъчни символа, чието значение не знаете

Знаците и символите са толкова вкоренени в съзнанието ни, че често дори не мислим за техния произход. Bright Side представя няколко популярни символа, които имат неочаквана история. 

Картите за игра

Костюмите са стилизирано изображение на определени обекти: пиките изобразяват мечове, купите – ритуални чаши, спатията изобразява жезъл, а карото – монета.

Никой не знае защо се използват тези символи. Картите за игра са дошли в Европа от Китай. Възможно е да символизират различните съсловия: жезълът – благородниците, потирът –  духовниците, монетата – търговците и мечът – военните. 

Череп и кости

Черепът (понякога с кости) не е просто символ на смъртта, а символ на вечен живот, защото костите не се разлагат, когато човек умре. Ето защо в Европа този знак може да се види на гробищни порти, икони и други артефакти. Пиратският символ няма общо с това – различните пирати са имали различни знаци и знамена. А символът на черепа и костите е популяризиран от Робърт Луис Стивънсън, авторът на „Островът на съкровищата“.

Трикветра 


Източник: Shutterstock

Символът от телевизионния сериал Charmed съществува в реалния живот и има много древна история. Той е известен като трикветра. В бронзовата епоха в Европа тя е била използвана за отбелязване на позицията на Слънцето в небето (изгрев, зенит и залеза), както и на лунните фази. Символът е популярен сред келтите и скандинавците.

Старт, пауза, стоп

Не е сигурно кой е създал тези знаци. Според една версия е това е художникът Василий Кандински, според друга – създателят на един от първите касетофони. Квадратът като стабилна форма символизира покой, а триъгълникът – движението. Знакът „пауза“ еволюира от музикалния знак, използван за разделяне на музикалните фрази. Бутонът за запис е червен, така че никой да не го натиска случайно и да изтрива информация от лентата.

Рибата – символ на християнството


Източник: Shutterstock

Рибата е древен символ на Христос. Първите букви от думите Ἰησοὺς Χριστνός Θεός Υιός Σωτήρ (Исус Христос, Божи Син, Спасител) оформят думата ΙΧΘΥΣ – старогръцката дума за риба. По времето на Римската империя ранните християни били жестоко преследвани, затова са използвали кодови знаци, най-известният от които е рибата. Днес този символ понякога се среща върху камиони и коли, като продължава да има религиозно значение. 

Червеният кръст

Ако смятате, че символът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) прилича на знамето на Швейцария, имате право. Идеята за основаването на организацията е родена именно в Швейцария. Оказало се обаче, че символът не е универсален, тъй като мюсюлманските страни го свързвали с християнството. Затова е създаден втори символ – Червеният полумесец. Израел предлага международната организация да признае и трети символ – Червената звезда на Давид, но през 2005 г. се въвежда религиозно неутрален символ – Червения кристал.

Бръснарници и фризьорски салони 

Този символ, който прилича на червена, синя и бяла близалка или паста за зъби, е символ на бръснарниците в САЩ и отделни европейски и азиатски страни. В миналото всеки бръснар до известна степен е бил и лекар – той вадел зъби и превързвал рани. Смята се, че бялото и червеното символизирали превързана рана, а синият цвят е добавен по-късно, вероятно за да заглуши тази не особено ведра асоциация. 

Звездата на живота

Синята звезда на живота е символ на спешната медицинска помощ в САЩ и редица други страни. 

Всяка от шестте лъча на звездата представя една от функциите на спешната медицинска помощ: откриване, докладване, реагиране, грижи на място, грижи при преместване и болнична грижа. В центъра е жезълът на Асклепий, древногръцкият бог на медицината.

Джак и тиквения фенер (Jack-o’-lantern)

Според една ирландска легенда един ковач на име Джак сключил сделка с дявола. След смъртта му душата му не била допусната нито в рая, нито в ада. Душата му обикаляла света с фенер, за да намери пътя си. 

Келтите имали традицията да поставят такъв фенер, направен от ряпа, на перваза на прозореца, за да помогнат на изгубените души да намерят пътя към чистилището. Много по-късно репите били заменени от тикви, които изглеждали по-привлекателно.

Олимпийските кръгове

Смята се, че цветните олимпийски кръгове символизират петте континента: жълтият е Азия, червеният е Америка, черният е Африка, синият е Австралия, а зеленият е Европа. Но се оказва, че съоснователят на съвременните олимпийски игри, барон Пиер дьо Кубертен, изобщо не е имал предвид такова значение. Идеята на символа е, че с цветовете на пръстените и белия цвят на фона могат да се съставят флаговете на всички страни по света. Звучи доста по-добре. 

Хамса

Символът Хамса, известна и като „Ръката на Фатима“ е популярен в еврейската и арабската култура. Често се носи като амулет.  Най-вероятно има връзка с амулета mano pantea, отново с формата на човешка длан, който се среща в Древен Рим и Египет. По-късно той се появява и в християнството като знак за благословия.

Кръстът на Свети Петър

Този символ се смята за известен като антихристиянски знак, но историята му се корени по-скоро в самото християнство. Според легендата апостол Петър щял да бъде разпънат точно както Христос. Но апостолът бил убеден, че не е достоен да умре като своя Учител, така че поискал да бъде разпнат с главата надолу. Така кръстът на Свети Петър стана символ на смирение. Затова не трябва да се изненадваме, ако го видим в християнска катедрала. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
4554

4554

12.05.2019 | 00:57

Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !Нужен е минимален депозит от 10 евро!Забавление за пичове ! https://bit.ly/2vGdh7g

Отговори
0 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?