12 000 инженери против площадките на Тотев

Експертите категорични - строителството на атракциони в коритото ще създаде риск от наводнения

Ако проектът за социализация на р. Марица се реализира в сегашния си вид, ще застраши конструкцията на мостовете над реката. За това алармират 12 000 експерти от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) в писмо до премиера Бойко Борисов.  

 

Инженерите гласуваха да бъде спряно инвестиционното предложение, предвиждащо строителство в коритото на реката. Според тях процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие трябва да се прекратят. Националното ръководство на камарата подкрепя изцяло оценката на КИИП - Пловдив, според която поставянето на фитнеси, детски площадки и баскетболни игрища в коритото на реката ще създаде риск от наводнения.

 

Инженерите от Пловдив твърдят, че преди да се реализира проектът, задължително трябва да се актуализира хидроложката оценка на оттока на реката. „При климатични изменения може да се очакват високи води, подобни на тези при наводненията от 2005 г.“, предупреждават специалистите. Те препоръчват ежегодно почистване на коритото в градския участък на реката от саморасла растителност и наноси.

 

Друга опасност според тях може да създаде вкопаването на централно кюне в речното корито. То може да засегне стълбове на някои мостове, попадащи в кюнето или граничещи с проектното му очертание. Налице са сериозни опасности от компрометиране на тези мостови стълбове, категорични са от КИИП.

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
До майнатаун и дърта майна..всъщност маминия ваню

До майнатаун и дърта майна..всъщност маминия ваню

20.06.2019 | 07:45

ТОТКА, ПАК ЛИ ДРАЩИШ ГЛУПОСТИ ПО НОЩИТЕ.СПРИ Я ТАЯ КОКА ПИЧ.ЯСНО, ЧЕ СЪН НЕ ТЕ ХВАЩА,ЗАЩОТО СИ ЗНАЕШ СЪДБАТА, АМА И В ЗАТВОРА СЕ ЖИВЕЕ ,МАЙНА.ЕЙ, НА ЧЕРВЕНИЯ ШОПАР ГЕРГЕЛАН , ЩЕ ТИ НОСИ ТУЙ-ОНУЙ В ЗАТВОРА.НАЛИ ВИЕ МУ НАБУТАХТЕ 43МИЛИОНА!!!ПАРА ЗА 2 ДЕКАРА ДУПКА ВЪВ ВАРНА.АМИ, МАЙНА, ТО КВАДРАТА В МАНХАТЪТ Е ПО-ЕВТИН.НЕ Е СЛАВЧО, ВАШИЯ ЛЮБИМЕЦ.ВИЕ ПРАВИТЕ ПОДАРЪЧЕТА НА ЧЕРВЕНАТА СВИНЯ.И КАК ИНАЧЕ, НАЛИ ДВА ПЪТИ ТОТКА ТЕ ПОДКРЕПЯ ЗА ИЗБОРИТЕ. МОШЕНИЦИТЕ СЕ ОБИЧАТЕ

Отговори
2 0
ДО НАД ТЕПЕТО-- ПОМНИМ...ПОМНИМ

ДО НАД ТЕПЕТО-- ПОМНИМ...ПОМНИМ

20.06.2019 | 07:33

Какъв Пловдив да е Европейска столица.София трябва да е.Помним това изказване на маминия по Дарик радио-Пловдив през 2010г.Ама кака ви Лалка ,шефката на радиото крие записа.Нали уж се пише за дясна и се мазни на тотюва кратуна Иначе верноМного направи конската глава, ама за себе сиВсичките му обществени ремонти са калпави ибезумно скъпи.За себе си не строи така.

Отговори
2 0
до Тримона

до Тримона

20.06.2019 | 07:21

я стига лъга бе мамин трол. Семката на мега крадеца е от село Дълго поле, ама там не искат и да чуят за него, щото излагал селото им тоя олигофрен.Тотката си е як селяндур и това се вижда от километри

Отговори
2 0
Тримона

Тримона

20.06.2019 | 00:28

Кво плюете бе кювлии?? Бащината къща на кмета Тотев е била в кварталчето, дето е разрушено, за да се построят хотел Тримонциум и Централна поща, а дядо му е имал постоянно запазена маса в "Златната круша". Аман от селяндури

Отговори
0 4
над тепето

над тепето

20.06.2019 | 00:23

А бе пичове, тука няма една майна като гледам коментарите. Всичките сте селяни и кювлии, за това си мислите че Пловдив трябва да е като вашите кирливи села и нищо да не се прави, та затова сте винаги против. Кво и да се почне пищите като заклани свини! Като не ви харесва града отивайте си на село! Всеки кмет трябва да прави непрекъснато всичко за града и колкото повече , толкова по-добре! А Тотев досега е направил, колкото всички останали. Така, че на който не му харесва чупка или за помаклъка или за шоплука. Те и без това шопите умряха от яд, когато спечелихме Културна Столица на Европа 2019 и половината плювки до сега върху града и кмета са от шопи! Даже Фандъкова и Бат Бойко се ядосаха на Тотев, че прецака София.

Отговори
0 6
дърта майна

дърта майна

20.06.2019 | 00:13

Да ви кажа майни, страшно ме дразни тоя булевард Марица! Тоя крадец Тотев дето няма срам като го опна тоя хубав асфалт от ВХВПто до БИЛА и едни хубави паркинги, моля ви се от страната на реката, че и едни модерни пейки, едни модерни парапети, едни хубави тревни площи, и едни модерни детски площадки, едни стени за катерене, едни велосипедни алеи, едни оградени пространства за кучета, едни цветя, а бе пълна простотия!!!!! Къде го има в България това? Никъде! Мръсник е тоя ви казвам. И до кога питам аз тоя народ пловдивския, ще го търпи тоя Тотев???? Няма ли да спре най-накрая, че то ака я кара така скоро аз Пловдив няма да го позная! Къде са ми разбитите улици, къде са ми старите изхабени сгради, къде са ми буренясалите градинки, къде е старият градски транспорт дето го чаках по един час???? Върнете Славчо моля ви се хора!

Отговори
1 3
Славчо от НФСБ за Валери Симеонов

Славчо от НФСБ за Валери Симеонов

20.06.2019 | 00:02

А бе защо му е на Тотев да прави толкова работи за града?? Тоя да ви кажа е голяма тъпак, щото колкото и да работиш за майните благодарност никаква, само плювки и лайна. Аз като бях кмет нищо нямаше и пак си беше хубаво! Важното е на душата да е широко и на Гергов да е добре! За това когато и да ме извика в кабинета си в "Ленинград" веднага ще дотичам и ще изкозирувам! Сега ме привиква в ЦУМ.

Отговори
1 3
Майнатаун

Майнатаун

19.06.2019 | 23:58

Ей тва е град, майна! 12 000 инженери пловдивчани и българи! И да се съберат и да се разберат за нещо! Не вярвам! Че това никога не се е случвало и няма да се случи повече! Също като четвъртото място на световното през 1994! А бе не е ли имало сред тях барем един среден техник??? А?

Отговори
1 2
УТОЧНЕНИЕ КЪМ ТОТЕВИТЕ ТРОЛОВЕ

УТОЧНЕНИЕ КЪМ ТОТЕВИТЕ ТРОЛОВЕ

19.06.2019 | 19:55

КАЖЕТЕ НА ТЕЗИ ,КОИТО ВИ РАЗДАВАТ ОПОРНИТЕ ТОЧКИ, ЧЕ РЕНДЕТО Е ДЕЛО НА ДРУГИЯ ГОЛЯМ ПЛОВДИВСКИ КРАДЕЦ ЧОМАКОВ И ЛЮБИМЕЦА ВИ СЛАВЧО НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕГО.КАТО ПЛЮЕТЕ ПРАВЕТЕ ГО ПРОФЕСИОНАЛНО ИНАЧЕ НЕ ЛОВИ ДИКИШ.КАКЪВТО МАМИНИЯ ,ТАКИВА И ТРОЛОВЕТЕ МУ.НЕКАДЪРНИЦИ.СМЕХ.

Отговори
7 3
Симон

Симон

19.06.2019 | 17:54

На какво да завиждаме. На ТоТЕВ ли? Боже опази!Едно нещастно момче изтъкано от комплекси ,болен от клептомания и БЪДЕЩ ЗАТВОРНИК.Всичките пари , които открадна ,големите батки ще му ги вземат

Отговори
3 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?