11 основателни причини да хапваме домати ежедневно

Доматите са естествен резервоар на витамин С и провитамин А (бета-каротин). По съдържание на Витамин С не отстъпват както на лимоните, така и на кайсиите. Само в 100 грама домати се сърдържа каротин, достатъчен да осигури 50 процента от нуждите на човешкия организъм. Доматите съдържат и значителни количества от витамините К, РР, В1, В2, В3, В6 и фолиева киселина. В тях има цяла поредица от соли на калия, калция, фосфора, медта, цинка и йода.


Лечебните качества на доматите са многобройни, затова трябва да се консумират в изобилие, предимно в прясно състояние. 


1. Високото съдържание на голям брой микроелементи прави доматите отлична храна при болни от диабет. 

 


2. В състава им има органични киселини, фитонциди, белтъчини, целулоза, пектинови вещества. В голямо количество са ябълчената и лимонената киселина. Освен че възбуждат апетита, те активизират и процесите в храносмилателната дейност.

 


3. Доматеният сок има много благоприятно действие при хора с високо кръвно налягане, при изтощения и претоварване на нервната система.

 


4. Доматът действа и бактерицидно, като унищожава различни видове вредни микроорганизми. Заради това му действие в народната медицина препоръчват доматения сок за лечение на гнойни рани.

 


5. Доматите са със силно изразено антиоксидантно действие. Това се дължи на високото съдържание на каротиноиди, флаваноиди и фенолови киселини. Биоактивните вещества са със силно изразено противораково действие. Предпазват кръвоносните съдове от запушване и предотвратяват развитието на атеросклероза, инфаркт и инсулт, предпазват очите от перде.

 


6. Лечебното действие на доматите се дължи на богатото им съдържание на витамини и минерални соли, което ги прави добра храна при проблеми с черния дроб, бъбреците и при запек. През 18-и век в Европа ги смятали и за афродизиак.

 


7. Доматите понижават риска от рак. Научно изследване, проведено с 14 000 мъже от САЩ и 3000 в Норвегия, е установило, че консумацията на домати, зеле или моркови над 14 пъти месечно рязко намалява опасността от ракови заболявания. 

 


8. Полезните съставки в домата са великолепно средство за очистване на организма от вредните вещества и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични вещества.  

 


9. С високото си съдържание на калций доматите укрепват костите и формирането им в тялото.  Полезни са и за поддържането на здравето на зъбите.

 


10. Доматите правят чудеса с кожата. Нанасянето на доматен сок или натъркването с половинки домати свива порите, изравнява цвета и възстановява блясъка и  здравия вид на кожата.  

 


Съвременната медицина препоръчва доматите в диети при различни заболявания:

 


1. При изтощена нервна система.

 


2. Предотвратяват развитието на тумори и рак.

 


3. Против високо кръвно налягане.

 


4. Забавят развитието на атеросклерозата.

 


5. Подобряват дейността на черния дроб и бъбреците.

 


6. Предотвратяват развитието на запек.

 


7. Намаляват нивото на лошия холестерол, с което предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.

 


8. Консумацията на голямо количество домати предотвратява инсулта и инфаркта. 

 


10. Предпазват очите от перде и влошаване на зрението.

 


11. Смятани са за афродизиак - увеличават половата потентност.

 

Полезните съставки в домата са великолепно средство за очистване на организма от вредните вещества и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични вещества. Доматите са противопоказна храна при болни от диабет, киселини в стомаха, гастрит и язва. При тези заболявания преди консумация на домати трябва в сока им да се сложи 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

 


Важно е да знаем

 


1. Доматите са един от най-ценните зеленчуци, защото съдържат, заедно с морковите, почти всички витамини, минерални соли и антиоксиданти.

 


2. Най-голям лечебен ефект доматите имат консумирани като салата в комбинация с лук, чесън, чушки и други зеленчуци или като доматен сок.

 


3. Пресният доматен сок е богат на натрий, калций, калий, магнезий - важни за всички системи на човешкото тяло.

 


4. Домати не трябва да се ядат варени и консервирани, както и като сосове, в които има нишесте или захар, защото при някои случаи, особено при хора с подобно предразположение, се образуват камъни в бъбреците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?