103 места повече в общежитията

Влизат в експлоатация четвъртият блок на ПУ и ремонтираната база на Медицинския

Със 103 повече от миналата година са това лято местата в студентските общежития в Пловдив. Легловият фонд в момента е общо 4714 места и бе разпределен между висшите учебни заведения на заседание на междуведомствената комисия. По традиция на него присъстват представители на университетите, на „Студентски общежития и столове” и пратеник на МОН.  

Увеличаването на легловия фонд е трайна тенденция в последните години. Миналото лято студентските общежития под тепетата разполагаха с 4611 места, а през есента на 2016 г. поеха 4114 студенти.  

Тази година легловият фонд се разширява, тъй като влиза в експлоатация четвъртият блок от кампуса на Пловдивския университет, обясни новоизбраният председател на междуведомствената комисия Камен Беделев от Медицинския университет. Той поема щафетата от зам.-ректора на ПУ Румен Киров. В последния корпус от четирите „близнака” на Пловдивския университет има 132 места. Отделно Медицинският университет също е завършил ремонта в една от базите си, която е с капацитет 503-ма души и досега се ползваше частично. В същото време обаче засега извън строя са общежитията на Техническия университет, които се нуждаят от ремонт. Той трябва да приключи до края на лятото.

При тези дадености Пловдивският университет, който има най-много студенти, ще може да настани 1639. Аграрният университет получава 379 места. На Техническия са отредени 405, но заради ремонта в неговата база МУ ще поеме част от студентите. Квотата на Университета по хранителни технологии е 848. На АМТИИ се падат 81, но дори и този малък капацитет вузът обикновено не запълва. През октомври ще има още едно заседание на междуведомствената комисия, на което останали незаети места ще бъдат преразпределени. Не е разумно да остават празни стаи, при положение че има чакащи, каза Калоян Беделев.

Настаняването става при досегашните правила, като имат значение успехът и доходите на семейството за 6 месеца назад. Настаняват се студенти от държавна поръчка. Ако има останали места, имат шанс и младежи, които следват в платената форма.

При нас има една особеност - в МУ всеки, който иска да живее на общежитие, се устройва, обясни Беделев.  

Няма промяна в наемите. По 2,80 на ден плащат в базата на Медицинския, което прави около 90 лева на месец. Там са и най-добрите условия. Като тризвезден хотел са и новите блокове на Пловдивския университет, където таксата е 80 лева.

Настаняването след първо класиране ще става по графици, които вузовете вече са обявили. В Медицинския това ще става между 10 и 15 септември, в УХТ - от 17 септември, в пловдивския филиал на Техническия  от 15 септември. От 10 септември влизат в общежитията студентите на АМТИИ. За Пловдивския университет периодът е 25-28 септември, а Аграрният настанява през октомври.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?