100 000 унгарци на протест срещу Орбан и Главния прокурор

Нова избирателна система, моментална оставка на главния прокурор и гарантиране свободата на медиите и словото. Това скандираха десетки хиляди унгарци на митинг в Будапеща. Над 100 000 души се събраха в центъра на унгарската столица вчера.

Те заявявиха своето несъгласие с управлението на спечелилия за трети път изборите Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС в съдружие с бутиковата Християн-демократическа партия.

Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете.

Недоволните искат и ново преброяване на бюлетините заради съмнения за манипулиране на резултатите. На трибуната застанаха и много известни с гражданската си позиция унгарци.

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на комунистическия диктатор Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите. "Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!", заяви той сред бурни аплодисменти.

Хомонай изброи три основни искания на протестиращите:

- промяна на избирателната система, която гарантира победите само на ФИДЕС,

- отстраняване на главния прокурор Петер Полт, верен другар на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван",

- държавните медии да станат обществени без да са под контрола на Орбан и ФИДЕС. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?