Подай сигнал

10-те най-тъпи български поговорки

Лайфстайл

от Марица вест. 26696 прегледа 0

10-те най-тъпи български поговорки

Българският фолклор е огромно богатство, чиято стойност никога не бихме оспорили. Трудно обаче можем да сме безкритични към някои от любимите ни поговорки, сред които блестят крайно вредни максими. Глупостта се предава с поколения и се съхранява като национално богатств. Ето кои са 10-те най-вредни български поговорки, от които колкото по-бързо се отървем, толкова по-добре. Не че някога ще стане, де.

1. Преклонена главица, сабя не я сече

Най-големият български шедьовър, обобщил в едно изречение цялата ни народопсихология. Ниско самочувствие, робска нагласа, угодничество, поглед надолу към обувките, мълчание и преклонение - ето ни в целия ни блясък. Мъдростта на 500-те години робство, вкарана в действие и по-дълготрайна от всичко друго. В добавка може да прибавим и не по-малко опасното "Да би мирно седяло, не би чудо видяло!" Народният мъдрец е казал: Стой си, където си, и мирувай. Несправедливостта не е твоя работа. Бунтът е за ненормалници. Бъди наведен и мълчи. Нещата колкото и да са зле, ще се разминат. А ако после съвсем се влошат, нищо, още повече ще наведем главица. Няма сабя, която да може да достигне толкова ниско, колкото нашият врат. А, и да не забравяш - срещу ръжен не се рита! Изобщо!

2. Много хубаво не е на хубаво

Едва ли има нация, която толкова упорито отказва да приема сполетялото го щастие. Хубавото е съмнителна работа. То е дошло някак неестествено и те е сварило неподготвен. Какво да го правиш сега, като сте останали само двамата - ти и хубавото? Понамирисва тая работа... Многото хубаво е капан за наивници. И като един истински българин трябва постоянно да го наблюдаващ с присвито око. Още две поговорки влизат в умопомрачителен синхрон с тази. Едната - че "Всичко хубаво си има край", а другата: "Всяко чудо за три дни". Ако приказките завършват сci "Заживели доволни и щастливи до края на дните си", българският щастлив финал е винаги един кратък тридневен семинар, от който бързо и отрезвително трябва да разтърсиш глава и избягаш, за да се гмурнеш отново в любимата отвратителна действителност. Бъди българин и не вярвай в щастието! То е нещо, което се случва на другите, само и само да те дари с шанса да завиждаш.

3. Музикант къща не храни

Добре, че "Бийтълс", "Цепелин" и "Пинк Флойд" не разсъждаваха така. В България обаче музиката, и изобщо изкуството, е изумително лековат начин да си пропилееш живота. Човекът, който се е отдал на подобни занимания е "развей прах", който "лети в облаците". Той е напълно чужд на концентрираната в изискванията на бита скотска българска душевност. Музикантът е онзи глупак, който се мъчи да свири, докато ти предвидливо правиш буркани за зимата и през цялото време си знаеш, че ще набиваш парени чушки през декември, докато онзи вятърничавият се чуди какво да прави. Пада му се! За лека компенсация служи "Който пее, зло не мисли". Един вид - споко, музикант ли е, той е безобиден наивник, няма да имаш проблеми с него.

4. Дума дупка не прави

Силата на думите е преувеличена! Това, че светът е създаден с "В началото бе словото" не засяга българите или поне тяхното начало. Езикът не е важен. Бихме искали да грухтим, но сме ограничени от природата, която ни е връчила толкова сложно нещо като думите и ни е оставила да се оправяме с тях. "Око да види и ръка да пипне" - това е важното, друго няма. Каквото и да ми говориш, аз не те слушам: ти по-добре ела и ми го дай в джоба, пък така най-добре ще се разберем. Обещания? Те са, за да бъдат нарушавани.

Разбира се, в цялото това пренебрежително отношение към думите се е появил и един чувствителен човек, който е казал и обратното: че "Лоша рана заздравява, но лоша дума не се забравя". Айде сега! Какво се прави тоя на обиден, ще му мине, ние сме свикнали да се псуваме по цял ден, той какво се втелява. Ако наистина го праснем по главата надали така ще мисли. Раната си е рана. Я да пробваме!

5. Една птичка - пролет...

Виждаш човек, целеустремен, погълнат от кауза, идея или занимание. Странна работа - той наистина е отдаден на някакво поприще, а не е като теб да си мухлясва сладко-сладко. Е, вдигаш рамене... Една птичка пролет не прави! Къде е тръгнал, нищо няма да промени тоя, не вижда ли, че е сам в цялата работа, разсъждава умно простият българин. Когато Джон Ленън пее "You may say I\'m a dreamer. But I\'m not the only one", не е знаел, че винаги по всяко време има един тъп българин, който мисли тъкмо обратното: че колкото повече си мечтател, толкова повече си сам.

6. Крушата не пада по далеч от дървото

И кръвта вода не става! Човек, колкото и да се опитва, е осъден в най-добрият случай да повтори грешките на родителите си. Промяната не съществува, а всички сме едни постоянно репродуциращи се щампи, патриархално осъдени да наподобяват максимално семействата си.

Да се чудиш изобщо защо хората в България се размножават при положение, че резултатът така или иначе ще е един и същ. Може да си станал ИТ специалист, да си заминал да учиш в Лондон, или пък да си натрупал стотици книги в библиотеката - не ми се прави, същия си като дядо си! Одрал си му кожата!

7. Ден година храни и бели пари за черни дни

Принципно, нямаме нищо против. Действително е така. Лошото еq че това мислене води до трайни увреждания при хората, които действително разчитат на "деня-година". Най-адекватният пример са безбройните изнудванки по българското Черноморие, които гледат да ти свалят кожата от гърба, понеже такава им е "сезонната работа". А в добавка към тази поговорка е и събирането на "Бели пари за черни дни". Която също е особено интересно - неминуемо се предполага, че черните дни ще настъпят и още как! Не си харчи парите за екскурзии, хубаво вино, срещи с приятели! Ще дойдат черните дни и тогава ще съжаляваш за онова лято, в което си си позволил да отидеш в Париж. Поне да си беше купил боб с кренвирши на консерви, че да не даваш грешни пари, знаеш ли как отива бързо еврото...!

8. Мълчанието е злато

Ето я, златната максима. Отваряй си очите на чекрък, но устата - въобще! Сократ е казал: "Заговори, за да те видя". Българинът обаче е предпочел да остане невидим. Словото е риск за безумци. Мълчи си и кротувай. Впрочем, по този повод има едно стихотворение "Когато те дойдоха" на Мартин Нимьолер. Ти обаче не си го чувал, защото любимият ти роман е "Под игото".

9. Учи, за да не работиш

Особено изречение, загатващо за амбивалентното отношение на българина към образованието. То е начин да прецакаш системата и ако може да се уредиш в офисче, вместо да бъркаш бетона. Който учи, не го прави, за да усвои някакви знания, а за да разбере как да прецака другите, дето наистина трябва да бачкат. Ученето, по парадоксален начин, е най-прекият път към мързела. Разбира се, има и един по-лесен вариант, резюмиран в "Не могат да ми плащат толкова малко, колкото малко мога да работя".

10. Недей да откриваш топлата вода

С каквото и да се захване българинът, той вече знае, че е бил изпреварен. Някой е открил топлата вода и само си губиш времето, ако се пробваш на свой ред. Има по-умни, по-кадърни нации, които са истински откриватели, ти къде си тръгнал бе човек. Я спокойно. Пий една студена вода и недей да търсиш топлата.

Автор: Крум Пеев, източник: Стандартнюз

Коментари


Това са поговорки от народа,какво коментирате?

Написаната статия изглежда като извадка от кандидатстудентски бисери и показва, че авторът прави свободни съчинения по темата. На всеки му се иска да е бунтар, ама писача си е повярвал. Статията подвежда четящите и им представя заключения, изведени от неверни предпоставки. Претенцията на автора за народопсихолог е несъстоятелна. На всички препоръчвам книгата на един истински народопсихолог Иван Хаджийски - "Оптимистична теория за нашия народ". Интересно ми е как българския народ има робска психика, при положение, че е вдигал въстание, след въстание и най-героичния пример е Априлското въстание. Българският народ е родил Ботев, Левски, капитан Петко Войвода, Ангел Войвода и много други. Да не говорим, че някои от набедените за пословици и поговорки, изобщо не са такива. Давам линк към книгата на Иван Хаджиев. За разлика от статията тя е наистина стойностна. https://chitanka.info/book/7943-optimistichna-teorija-za-nashija-narod

Тълкуванията могат да са различни. Само с първата съм съгласен

Тихомир, аз за първи път попадам на такъв читав автор. Страхотен е!!! Евалат!! Аз съм му фен!!!! :)))))

:)))) много точни коментари

Моята любима тъпотия е:Залудо работи, Залудо не стои.

Да се направи класация най тъпа статия, най тъп автор и редактор. Първото място е заето от автора и редактора на тази статия. Това че човекоподобното няма мозък за 2 стотинки и не може да схване смисъла на тези поговорки, не означава че са глупави и ненужно. Глупав и ненужен е автора и редактора. Живи и здрави.

"Боже, колко мъка има по тоя свят!" Не е поговорка, но г-н Пеев съвсем спокойно може да си татуира тази мъдрост и да си я повтаря възможно най-често.

В най-добриЯ! Пишете ппоне малко грамотно!

Има и по-добри поговорки. Побликувайте тях.

Че те половината не са поговорки, а останалите не си ги разбрал, тъпчо. Айде и от мен една поговорка "Чукча писател ...."

Авторът, явно не е в състояние да разбере поговорките, правилно и плюе, та чак призовава да "се отървем от тях". Това е цинично. Някой, определено е тъп, но не са поговорките.

По-тъпа статия не бях чела! Защо се самоубиждате не знам! Един новинар как може да измисли такова заглавие!?! Поговорките какво са? Не са ли изживени неща, изводи направени от предците ни, как може да казвате на такова богатство, че е най-тъпо!?! Нямам думи, всъщност имам, но не искам напразно да говоря. Пълен провал, ужас.

Вече се вижда нуждата от класация "10-те най-тъпи журналисти на България. Прочелите този пасквил вече знаят кой ще бъде на почетното място.

Круме, ах ти непросветено животно! Поради що се срамиш да се наречеш Българин. Дано такива като тебе не просъществуват! Ти си срам за родината си!

Изопачаването на старинни поговорки говори за ниска култура.

Относно: Преклонена главица, сабя не я сече. Е според теб сабята и отсечената глава могат ли да бъдат цел в живота. И какво от това, че си увиснал с мъжка сила на неделното, след като аз съм още в играта и имам шанс да променя всичко

Абсолютно грешно тълкуване на поговорките. Примерно: Кръвта вода не става Не е в смисъл, че се повтаряме, смисълът е че каквото и да стане, както и да се скараме, при нужда се връщаш към родът. Недей да откриваш топлата вода Смисъл не хаби енергия за да откриеш нещо вече направено и доказано, не е нужно, просто до пригоди. Мълчанието е злато Трябва да знаеш кога да премълчиш. А крушата не пада по дълече от дървото. Както възпитан , такъв станал . Една птичка пролет не прави Пише го на парламента с големи букви, само думите са сменени. Статията показва пълно непознаване на българския фолклор !!!

Някои от тези поговорки имат абсолютен аналог и при други народи Примерно:една птичка пролет не прави.(Русия,Франция). "Одна ласточка месни не делает" "Une hirondelle ne fait pas le printemps" Както и" кръвта вода не става" и " крушата не пада по-далеч от дървото Полиглот съм,живяла съм в различни държави и няма да описвам всички аналози.Но не ми се вярва чужденците да са заимствани опит от нас...

Абсолютно вярно! Чудесна статия!

Ами това не да тъпи поговорки!?!?!? Това че този, който го е писал това е малумен е друго нещо.

По тъпа и малоумна статия не бях чел! Българските пословици и поговорки са от най мъдрите и верни и са трупани 1330г

Мълчанието е злато the silence is golden. Η σιωπή είναι χρυσός. Крушата не пада по-далеч от дървото. The apple doesn't fall far from the three. Το μήλο κάτω από τη μηλιά πέφτει. Предполагам не сте филолог, но съветвам да се допитате до такива, ако ще пишете статии за поговорки, идиоми и прочие. Това са тези, които ми хрумват. Въпреки това съм убедена, че при по-обстойно проучване може да се намерят и от другитв нещо подобно в чуждите езици. Специално за поговорката бели пари за черни дни, не бих казала, че е глупава. Просто отразява злата участ на българина, който все пести и се притеснява от недоимъка. Просто народна психология. ?

"Да би мирно седяло не би чудо видяло." Си има и друг превод освен Вашият и не само тя, но ще се спра на нея. Ето и пример- От 24 години няма съботна или неделна утрин в която да не слушам скандали, разправии, побоища и тям подобни пиянски изцепки след като затвори близката дискотека. Естествено не се минава и без намесата на органите на реда които винаги са някъде на близо. Е, в такива моменти как да не се сетя точно за тази поговорка!?!?

Не е важно на мен да ми е добре, а на вуте да му е зле!

Ти ли си по-умен от народа , бе,? Бай ти разглезените нещастници

Круме, ако адашът ти беше жив, щеше да те набоде на кол! Единствено съм съгласвн за първата поговорка, че е зловредна. Кое му е лошото обаче на това да се учи например ? Ученето било пряк път към мързела, хахаха абе ти като си тъп, с мързела ли си го обясняваш? Да не пиша и за другите простотии, че просто ще си загубя времето .

Една поправка в коментара ми: Днес знам, че има съдба, има съзнателни сили, които управляват света.

Голям сладур си! Разбирам те отлично, какво искаш да кажеш. Виждам в статията един млад българин, с различен манталитет от общата народопсихология, попил от ценностите на демокрацията. Но има някои положения, които имат и друга гледна точка. За Запада българите изглеждат така, но в техните условия е друго, те не могат да разберат, защото никога не са били "нашите обувки". Работя като психолог и те подкрепям, понякога точно като теб се ядосвам на сънародниците си. Но след като отидох да поживея в Англия, се промених. Има Знание отвъд науката. И то е по-обширно, пълно, цялостно. Има обяснение, има причина българите да са точно такива. И тя е сериозна причина, над национална, съдбовна, касаеща ролята ни за цялото човечество. Днес знам, че има дъжда, има съзнателни сили, които управляват света. Ние, хората, виждаме само точица от цялото. Но ти бъди смел и действай както го чувстваш! Защото и ти си част от цялата картина, ти си новото поколение българи, които трябва да видят нещата така и да изпълнят своята задача, на своето време.

Манипулативна публикация. Микс от от полуистини и евтини провокации срещу всичко българско. Презрение. Може да са му платили добре, ама не вярвам...

Виждам че повечето не са съгласни с мен.Явно за тях важи ПРЕКЛОННА ГЛАВИЦА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ.Е браво само така.

Учи за да работиш с главата си! - това се има в предвид - глупчо малоумен!

10-те най-тъпи български поговорки с коментар от най-тъпия български галош. Нещо сте объркали заглавието

Поговорката е;дума дупка не прави ,но за дума гонят до дупка.Да извадиш половината поговорка от контекста й и да я коментираш ,е некоректно.А иначе поговорката показва действителността в Западна Европа.Там ако кажеш ,какво мислиш за гейове и разни други,може и работата си да загубиш.

Бих се срамувал да напиша толкова некомпетентно нещо.Не го наричам даже текст.Това същество,изпод чиите пръстчета е произлязло творението не бих го взел даже да ми подрежда обувките,камо ли библиотеката.

ДЪЛБОЧИНА Е НУЖНА,ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМИСЛИШ МОМЧЕ НО МАЙ НЯМАШ ОПИТ В ТАЗИ ДЕЙНОСТ.

Автора е напълно некомпетентен. Тези поговорки не са тъпи. А анализа на автора.

Всяка пословица има приложение в определен контекст. Пословицата не е слоган или лозунг или общовалидна истина. Ако авторът на статията, вместо да се прави на умен, бе прочел целия сборник с пословици и поговорки, събран с голямо усърдие от Славейков, нямаше да напише тази подвеждаща статия. Освен "Дума дупка не прави", народът казва "Казана дума, хвърлен камък". Всяка пословица е валидна в конкретен контекст. Посланието на някои от тях не е валидно за нашето време. Но това, че не разбираме смисъла и посланието им не означава, че трябва да се пише мнение с претенцията на знаещ и умен. А пословиците да се квалифицират като тъпи. Например "Преклонена главица, сабя не я сече" не представя българската народопсихология. По време на насилственото помохамеданчване през османското владичество е имало фамилии, които са избирали да приемат исляма и да запазят живота си. Може би авторът ако види как колят близките му, ще си вирне главата? Не ми се пише цяла статия в отговор, но всяка една от пословиците се отнася към конкретен контекст.

Ей крумчо, боклук вмирисан да не си посмял да плюеш по българите! Каква е тая статия говньо от гъзо ли я извади, продажник... Я си еби пичката ленина... Тази поговорка харесва ли ти?

По-тъпо нещо не бях чел . На автора изобщо не му е ясно за какво става дума ,важното е да си напише някаква статия.

За повечето посочени поговорки е вярно.Но за крушата не съм съгласен.Каквото и да се каже детето е копие на родителите си.Някой може да не се съгласи но по детето можеш да съдиш какъв е бил баща му,дядо му,майка му ако щеш и майка му.По Бойко и Цецо можеш да си представиш що за подмазвачи са били.А поговорката учи за да не работиш се появи при соца и няма нищо общо с народните мъдрости.

Рибата се вмирисва откън главата

Мълчанието е злато е мисъл на Ксенократ-4 век пр.хр.

Идиоти, колко ви платих да измислите този боклук?

Доста безмислена и комплексарска статия.