10 съвета за безпроблемно пътуване със самолет

Десет съвета, които са актуални по всяко време и при всяко самолетно пътуване. Експертите от eSky разказват за най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание, когато отивате на екскурзия или почивка със самолет.

Внимавайте откъде купувате самолетни билети

Историята познава всякакви случаи, включително купуване на самолетни билети от частни лица. Забравете за това. Да придобиеш право на продажба и издаване на самолетни билети не е толкова лесно и изисква да отговаряш на различни изисквания. Само акредитираните от IATA агенции и авиокомпаниите могат да издават самолетни билети.

Пазарувайте онлайн

Живеем в свят, в който намираме отговор на всеки въпрос за секунди, сравняваме хиляди оферти онлайн, плащаме дистанционно и петсим много време и средства. Няма нищо по-лесно, бързо и удобно от това да организирате пътуването си онлайн, стига да сте сигурни, че купувате от надежден уебсайт. Уверете се, че сайтът е сигурен, с добра репутация и силно присъствие в онлайн пространството.

Застраховайте се

Никога не гледайте на застраховката като на излишен разход. На път рисковите ситуации са много и непредвидими. Една обикновена туристическа застраховка, която струва само няколко евро може да ни спести доста големи главоболия и разходи. От забавяне на полет, загуба и повреда на багаж до злополука, застраховката макар и принципно незадължителна, следва винаги да върви в комплект с вашето пътуване.

Резервирайте хотел заедно с полета

Някои доставчици на туристически услуги предлагат значителни отстъпки за хотелско настаняване при резервация заедно с полет. Това е така, тъй като хотелските комисионни са доста по-високи и по този начин компаниите стимулират техните продажби. С резервация на полет е възможно да спестите до 30% от цената на хотелското си настаняване.

Ползвайте мобилно приложение

Мобилните приложения за пътуване ви дават възможност да организирате и контролирате пътуването си навсякъде и по всяко време, дори докато сте на път и не сте пред компютъра си. Освен удобството, често мобилните приложения предоставят и допълнителни отстъпки.

Не купувайте в последния момент

Мит е, че самолетните билети в последния момент са на безценица. Да, възможни са и такива случаи, но доста по-вероятно е да са десеторно по-скъпи от обикновено. Затова е най-добре по възможност да купувате билетите си отрано. За по-ниска цена, опитайте да изберете полет в средата на седмицата в ненатоварен сезон.

Летете до съседни градове

Ако търсите полет от Варна до Амстердам, например, това ще ви струва поне 200 евро и то с прекачване. Можете обаче да закупите билети до Айндховен, който се намира наблизо, и да се придвижите до Амстердам с влак за символична сума. Самолетните билети от Варна до Айндховен струват едва 20 евро в посока. Такива малки хитринки могат да ви отворят врата към много мечтани дестинации.

Проверете какво е включено в билета

Самолетният транспорт стана изключително достъпен и масов начин за придвижване, но това си има своята цена. Изгодните самолетни билети вече не включват много от преимуществата и удобствата, които предлагаше пътуването със самолет преди години. В зависимост от авиокомпанията, както и от тарифата на вашия самолетен билет, цената на билета може да не включва храна на борда, регистриран багаж, а в някои случаи дори и стандартният ръчен багаж до 10 кг. Най-евтините билети не включват и възможности за промени или възстановяване на суми по анулации. Някои авиокомпании таксуват за липса на онлайн регистрация. Добре е да сте запознати  с всички тези детайли предварително, за да имате спокойно и безпроблемно пътуване и да не се налага да доплащате такси на летището.

Забранени вещи на борда

Авиокомпаниите имат специфични правила за превоз на определени вещи в ръчния и регистриран багаж. Ако летите за първи път и се колебаете дали можете да вземете някоя вещ в ръчния си багаж,  поинтересувайте се предварително.

Следете редовно за изгодни оферти

Ако искате да сте в крак с най-изгодните оферти за пътуване, следете редовно предложенията на утвърдените туристически сайтове, публикациите им в социалните мрежи и блогове, абонирайте се за техните имейл бюлетини. Качествените сайтове предлагат все по-персонализирана маркетинг комуникация, която предполага да получавате само информацията, която ви интересува.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?