10-годишната Руми пише втори роман

Първото й произведение „Приключенията на Снежко” вече се продава в книжарниците Започва да чете още на 4 години и вече има 217 произведения в библиотеката си

Какво ще си помислите, ако срещнете дюнер, запътил се към събранието на дюнерите, кандидат-парижанин на име Кордон Бльо и снежен човек, който хапва бубояхния? Не, не сънувате. Попаднали сте в друг свят - този на героите от книгата на четвъртокласничката Румена Катрева.


Макар да е смела и амбициозна като съименичката си Румена войвода, талантливата Руми е кръстена не на нея, а на дядо си - полковник Румен Катрев, военен магистрат и бивш председател на Пловдивския военен съд. Татко  Георги също е юрист, а майка  Мария е учителка в детска градина. Има си сестричка Нелина, която е във втори клас. Двете - Руми и Нели, се обичат много и не спират да измислят лудории, с които оцветяват дните си. Техните общи забавления вдъхновяват Руми да създаде въображаем свят от приключения. И да напише първата си книга, която озаглавява „Приключенията на Снежко”.

Всичко започва в една светла зимна сутрин, също като днешната. Мими и Митко измайсторяват снежен човек - Снежко, и му се радват от сърце. Цялата история би спряла дотук, ако Дядо Коледа, дошъл да остави подаръците, не бе докоснал мимоходом с магическата си пръчка вледенения герой. Така, вместо да изчезне като своите събратя при първите слънчеви лъчи, Снежко оцелява цял-целеничък чак до април. И тръгва на пътешествие, воден от свежата детска фантазия на Руми. По пътя си среща костенурката Повлеканка, питона Зорак, камилата Нанси и госпожа Сова, която изследва под микроскоп магически субстанции. После чака златния метеорит, който пада от небето точно в полунощ на 11 април и може да превърне в богаташи всички горски обитатели. Буди се върху луксозно легло от маршмелоу и седи на пейка от краставица в страната Хранохран заедно с приятелите си Рокси, Насладка и Киселко.

И ако всичко това ви се струва малко, може да прочетете как акулата Артър хапва Снежко за закуска. Любознателният пътешественик обаче не се отчайва, а подхожда творчески към проблема. Събира перки от изядените риби в корема на хищника и започва да го гъделичка с тях отвътре. Артър киха и изплюва Снежко на свобода.

„Идеите ми хрумват, докато чета. Не че ги крада от другите писатели, те са си мои. Ала техните мисли ме навеждат на други мисли... И така всичко се подрежда”, разказва младата авторка. По думите на майка , Руми започва да чете още 4-годишна. Без да срича, абсолютно гладко. Укротява останалите малчугани в детската градина, като им реди приказки. По същото време започва да трупа своя колекция от книги. Вече има 217 издания в библиотеката си. Всички в семейството знаят, че за талантливата четвъртокласничка това е най-хубавият подарък. Баба, дядо, мама и татко, приятелите не спират да я изненадват с нови томчета от любимите  автори. Руми е фен на поредицата за Пърси Джаксън и боговете на Олимп и с удоволствие препрочита „Дневникът на един Дръндьо”. А когато ходи на кино в мола, задължително се отбива и в книжарницата, за да грабне поредното съкровище. Наскоро, по време на фен среща, се докоснала до един от любимците си - влогъра с милиони гледания в YouTube Станислав Койчев-Стан. Чакала на опашка за автограф и се сдобила с първия му роман „Невидим”.

Но докато идолът  дебютира в литературата на 25, Руми издава първата си книга едва на 10. С помощта на госпожата в училище прави промоция на "Снежко" пред съучениците си в ОУ „Яне Сандански” и в детска градина „Детелина”, където работи майка . Половината от децата са като омагьосани от света на невръстната авторка и решават: И ние ще пишем книги! За нея обаче литературата не е идея фикс.

Сега Руми пише втората си книга -  хорър роман с елементи на криминале и препратки към старогръцката митология. 

 „Всъщност, обичам повече математиката”, изненадващо заявява Руми и разкрива, че има дълги периоди, през които се интересува от съвсем "нелитературни" неща. Ходи на спортна гимнастика и обожава да играе със сестра си Нелина. „Наскоро бяхме на пижамено парти с приятели у баба и дядо. Не спахме цяла нощ и свършихме куп щуротии. Залепихме им вратата, за да не могат да излязат”, смее се чаровното момиче.

Обича да гледа страшни филми

Едно от най-любимите  занимания е да гледа страшни филми с приятелки късно вечер. Треперят, но не могат да откъснат поглед от екрана. Когато сестричката  е едва на 4, я „тренира” с „Кървавата Мери”, а сега завършва своя хорър роман. 

А докато новата книга види бял свят, Руми е готова да представи първата си творба пред всички деца и ученици, които проявят интерес към нея. „Приключенията на Снежко” можете да намерите на щандовете на книжарници „Хермес” и „Хеликон”.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?