Подай сигнал

10 емблематични места в Пловдив, които не са за показване

Пловдив

от Руси Чернев 9564 прегледа 0

Докато се гордеем колко хубав и вълнуващ е Пловдив и колко много неща можем да покажем на чуждестранния си гост /Античния театър, Стария град, Римския стадион, тепетата.../ трябва честно да си признаем, че сме длъжници на миналото и хората, съградили този град преди нас. Припомняме ви 10 емблематични, които можеха да се превърнат с малки атракции за туристите по време на Европейска столица на културата, но днес не са за показване:

1. Площад „Централен“

Началото /или краят/ на втората най-дълга пешеходна зона в Европа, който днес е непроходим за гостите на града и пловдивчани.

2. Голямата базилика

Един от най-внушителните Раннохристиянски храмове, чиято реставрация закъсня фатално и Епископската базилика няма да посреща гости за ЕСК.

3. Тютюневият град

За него е актуален онзи виц, в който начинаещата пътешественичка поискала от туристическия си агент 50% отстъпка, след като й предложил да посети Гърция -цяла държава в развалини.

4. Донкуковата градина

Първият модерен градски парк, изграден в България. Именно той е известен като Градската градина, макар днес това название по-често да се пришива на Цар-Симеоновата.

5. Стадион „Пловдив“ - флагманът на „Отдих и култура“

Да стигнеш до Барселона и да не видиш „Камп Ноу“ е като с Рим и папата. Дано чужденците, избрали да гостуват в Европейската столица на културата, не се сетят за този туристически постулат и не поискат да ни видят градския стадион.

6. Остров Адата

Тази година тук, според елегантните планове на визионерите за Европейска столица на културата, трябваше да кипи живот, а туристите да стигат със салове до арт инсталациите и пърформансите. Дано нещо от анотациите не е останало в гидовете на туроператорите за Пловдив, защото подходите към острова са опасни, а пътеките минирани с екологични бомби от най-различен произход.

7. Концертна зала

Концерти в нея отдавна няма, но Общината можеше да се погрижи поне входът да не изглежда толкова зловещо, ако някой меломан от чужбина все пак се поинтересува къде са творили големите пловдивски музиканти и оперни артисти.

8. Къщата, в която е роден Борис Христов

Само зацапания от поредния сахарски дъжд барелеф напомня, че в този частен днес дом на ул. „Велико Търново“ е роден един от най-големите оперни певци, които България даде на света.

9. Братската могила

В паметниците на монументалното изкуство от времето на комунизма също има голям ресурс, когато говорим за туризъм. Показва го чешкият и немският опит. Нашата Братска могила обаче отдавна се е превърнала в клоака и само би ни изложила пред чужденците

10. Входовете на Пловдив

За съжаление те няма как да бъдат скрити от туристите, ако не идват с влак. По-неприятното е, че най-неугледен е именно подходът към Европейската столица на културата по Голямоконарско шосе, през който в Пловдив влизат най-много гости, идващи от магистралата.

Коментари


Когато кражбата и простотията се смесят дали на държавно или в случая общинско ниво, милионите потъват, никой не търси кой ги е откраднал и за какво, Пловдив столица на грабежа и разрухата?

Ще ни кажеш ли за кой да мятаме? За БСП и ДПС ли?

И наесен пак идете да мятате за ГЕРБ...

Ако искаме да сме точни - целият град не е за показване.....

Изцяло се присъединявам към позицията на авторите на материала. Проспани години за подготовка на Пловдив ЕСК 2019 и сега ме е срам от състоянието!

Абсолютно прави сте, но има и още, напр. Зоопарка, изсекоха стотици дървета, а нема парк. Обаче, от мол пловфив до ж. П. Линията застроиха 15 блока

Нищо ново