10 двойкаджии, които станаха богати и известни

Учителите казват: „Отличниците, когато станат възрастни, ще имат и слава, и пари, а  двойкаджиите могат да работят само като портиери и занаятчии”. Но историята знае много противоположни примери! Ето 10 ярки личности, които не са се учили добре и в същото време са станали богати и известни в своята страна, а дори и извън нея.

Ричард Брансън

Сър Ричард Брансън е известен  като един от най-екстравагантните бизнесмени в наши дни. Учителите не харесвали много Брансън, а той им отвръщал със същото. Вече в зряла възраст твърди, че поради дислексия (нарушение на способността за четене и писане) не можел да се справя успешно с учебния материал.

Бил Гейтс

Преди да се превърне в човекът, който компютъризира целия свят, Бил Гейтс не бил най-усърдният ученик. Вместо да слуша учителите, във всеки урок той гледал през прозореца. Родителите му, които не могли да издържат това негово отношение към училището, се заканвали, че ще го бият за всяка лоша оценка, но и това не мотивирало бъдещия гений да се справя с информацията от учебниците.

Сергей Корольов

Той и досега е един от най-талантливите съветски учени, под ръководството на който са създадени първите съветски балистични и геофизични ракети и са пуснати първите спътници, космическите кораби “Восток” и “Възход”. Сергей Корольов е наричан бащата на съветската космонавтика. Под негова ръководство Юрий Гагарин бе изпратен в Космоса през 1961г. Корольов не бил двойкаджия, но тройката била неговата оценка до завършване на училище. Единственото нещо, от което се интересувал, била авиационната технология, която се превърнала в смисъл на живота му.

Уинстън Чърчил

Политическата слава на Уинстън Чърчил няма да бъде повлияна от  факта, че той е смятан за мързелив в училище и че се е учил посредствено. В трудните години за Великобритания, той успява да стане два пъти министър-председател. През 1953г. е награден с Нобелова награда за литература за историко-биографично произведение, а през 2002г. Би Би Си го нарежда сред най-влиятелните британци в историята.

Като човек с аристократичен произход, той винаги е бил под влиянието на най-добрите учители. Но родителите му отделяли малко време за възпитанието и образованието му, а в училище регулярно се практикували телесни наказания, на които той, като най-лошият ученик в класа, редовно бил подлаган.

Соитиро Хонда

Дори децата знаят за легендарните мотоциклети на Хонда. Соитиро Хонда завършил осемте класа на японското училище, където не блестял с познания. След това отишъл в Токио, за да работи като автомеханик. Посвещава живота си на мотоциклетите. На него му предстоял дълъг път преди да стане автор на 150 патентна и притежател на най-голямата в света компания за производство на мотоциклети.

Пол Галвин

Ако не беше Пол Галвин, ние никога нямаше да знаем за телефоните на Motorola. Едноименната компания, която Пол основавал заедно с брат си, престанала да съществува, но преди това тя била лидер в телекомуникациите и един от пионерите в популяризирането на мобилната връзка.

Пол Галвин се учел зле не заради липса на способности, а поради предприемаческия си дух. Докато съучениците му посещавали уроците, той продавал бърза закуска на улицата. Оттогава многократно се впускал в бизнеса и неведнъж претърпявал поражение, но това не му попречило да се превърне в една от най-забележителните личности сред двойкаджиите.

Доналд Тръмп

Мултимилиардерът, а сега и президентът на Съединените щати, Доналд Тръмп, в ранните години нямал особена любов към училищните дисциплини и често се държал дръзко с учителите. Все пак всичко се променило драматично в училището-интернат на Военната академия, където той бил изпратен на 13 години от родителите, уморени от небрежния син. Тук той е запомнен и с усърдно поведение, и с изключителни успехи в спорта – Тръмп успешно играе футбол и бейзбол.

Андрей Тарковски

Андрей Тарковски станал първокласник в трудно време за страната – през 1939г. Бъдещият велик режисьор не изпитвал любов към науките – нито природни, нито хуманитарни. Ситуацията се утежнява от факта, че Андрей бил отгледан само от майка си, така че очевидно му е липсвала бащината дисциплина. Първият му университет – Московският институт за ориенталски изследвания, той напуснал през първата година.

Харисън Форд

Американският актьор и продуцент Харисън Форд получава звезда на Холивудската Алея на славата и многократно е номиниран за Оскар. Въпреки това, в училище той бил скромно, тихо момче, което не давало големи надежди.

Харисън Форд мечтаел да стане актьор. Имал малко приятели, малко желание да се учи и почти никакви други интереси, освен киното. Негововото присъствие в колежа също не го вдъхновявало, но затова пък се интересувал от курсовете по актьорско майсторство. В резултат на това, сега имаме десетки страхотни филми с участието му, а самият Форд живее живот, за който винаги е мечтал.

Аристотел Онасис

Известният гръцки милиардер Аристотел Онасис не бил много усърден ученик. Той е бил многократно изключван от училището по различни причини – поради лош успех или заради дръзко поведение по отношение на учителите. Но дори и в относително тихите му периоди, редовно пропускал уроците, сякаш е знаел, че никога няма да са полезни в живота му. Започва кариерата си като пристанищен диспечер и завършва като един от най-богатите собственици на кораби в света.

източник: iskamdaznam.com

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?