10 000 младежи с кметска заплата в Пловдив

Средната възраст на заетите в бързо развиващия се сектор е малко над 26 години

Една от най-честите теми, която анализаторите в икономиката и бизнеса разискват, е младежката заетост. И ако до преди десетилетие основният сектор, в който младите избираха да се развиват, беше ресторантьорството, то днес в страната, а и в Пловдив има нов безспорен лидер, който да бъде определен като „професията на младежта". Аутсорсинг бизнесите се оказват сектора, в който приоритетно се трудят и градят кариера огромна част от хората между 18- и 35-годишна възраст. 


Според анализатори размерът на аутсорсинг индустрията в България надхвърля 2,5 милиарда за 2018 година. Това значи, че секторът формира близо 5% от брутния вътрешен продукт на страната. В различните компании, занимаващи се с тази дейност, към 2018 година са заети над 80 000 души. Средната възраст на работещите е малко над 26 години. Всичко това звучи главозамайващо за индустрия, която до преди 10 години практически не съществуваше в страната. Според Българската аутсорсинг асоциация тези цифри само ще се увеличават, като консервативните прогнози са за почти удвояване на всички показатели в следващите 3-4 години.


Зад всички числа обаче се крие истинският принос на този сегмент не само за БВП, но и за самото общество. Докладите на Министерството на труда и социалната политика, както и на Бюрото по труда в Пловдив очертават ясно границите на революцията, която аусорсинг компаниите създадоха. През 2008 година 53% от пловдивчани между 18 и 30 години са заети в сферата на услугите - сервитьори, бармани и продавач-консултанти са най-честите професии на младежите.

Към този момент средната заплата за всички тях е била около 430 лева. Разбира се, в голяма част тези поприща са избирани заради възможността да бъдат заработени допълнителни средства под формата на бакшиши. Нито една от тези професии обаче не предлага дългосрочни перспективи за развитие и кариерно израстване. Затова и към 2008-2009 година в ресторантьорския бранш голяма част от служители се задържат средно по 6 до 9 месеца. Това прави огромно текучество, но то напълно кореспондира с огромното изобилие. Ресторантьори, които са в бранша от години, са категорични - тогава за една позиция са кандидатствали средно по 35-40 души.


Всичко това се променя коренно, когато от началото на 2011 година в страната започват да навлизат големите компании, специализирали се в продажба на услуги с изнесени офиси в трети страни. Логиката е елементарна и следва най-изначалният икономически модел - минимизиране на разходите. За дейност, която компанията, предлагаща 24-часова поддръжка на определен продукт или услуга, извършва в Германия например, ще трябва да плати на служителя си там поне 2000-2500 евро. Допълнителните разходи, като данъци, осигуровки и средства за наеми например, също ще са значително по-високи. Но с развитието на интернет и дигиталния свят се оказва, че служителят, който ще обслужва клиентите в Германия, не е задължително да бъде локализиран в Мюнхен, Берлин или Хановер. Ако този човек бъде в Пловдив, София или Варна, разходите за заплата ще паднат до 4 пъти заради значително по-ниските нива на възнаграждение и стандарт на живот в страната ни. Данъците и осигурителната тежест в България също са значително по-ниски. Сега си представете тази компания да има общо 10 000 служители в Германия, Белгия и Холандия! Икономията, която големите аутсорсинг компании реализират само от разликите във възнагражденията между Източна и Западна Европа, е стотици милиони евро всяка година. Това позволява на редица компании да увеличат размера на бизнеса си няколко пъти благодарение на инвазията си в Източна Европа.


Това обаче променя и националните пазари на труд. Според специалисти по младежка заетост, в Пловдив има близо 100 000 души между 20 и 35 години. Работещите в близо 70-те аутсорсинг фирми под тепетата са над 10 000 души. Това значи, че поне 10% от младежите в града са заети в този сектор. Средното равнище на заплатите при най-бързо развиващата се индустрия е 1390 лв. за града ни. Само за сравнение - кметът на града Иван Тотев получава 1500 лева. Изискванията към кандидатите варират в зависимост от дейността, която ще изпълняват. В общия случай обаче се иска един западен език и средно добри компютърни познания.

Всичко това осигурява на младежите стартова заплата в рамките на 1000 лева. Ако освен задължителния английски език кандидатът има още един западен език на високо ниво, то стартовата заплата вече става поне 1500 лв. Двете най-големи аусорсинг фирми в Пловдив - TELUS и „60K International", имат постоянно по над 30 обяви за свободни длъжности и според запознати всяка година увеличават щата си в града с поне 15-20 процента.

Самите млади хора в Пловдив се пренасочват към аутсорсинг фирмите и приоритетно търсят заетост там. Привлича ги освен заплатата, и редицата други социални придобивки - ваучерите за храна, карти за фитнес са предлагани почти от всяка фирма. Някои работодатели дори предоставят билети за кино, театър, тиймбилдинги, отстъпки за почивки и екскурзии. Немалко компании осигуряват и допълнително пенсионно или здравно осигуряване на служителите си. Друг важен фактор се оказва възможността за кариерно развитие и работа в постоянно развиваща и разрастваща се международна компания.


ЕФЕКТЪТ НА ДОМИНОТО


Всичко това създава една много ясно очертана  закономерност - всяка година туристическият и ресторантьорският бранш се оплакват от липса на кадри. Все повече млади хора предпочитат работата в големите аутсорсинг компании. Тази конкуренция за най-новите участници на трудовия пазар се оказва полезна за самите работещи, защото тя принуди ресторантьорите и хотелиерите значително да увеличат заплатите в сектора и да подобрят условията на труд в опит да задържат кадрите. От другата страна са самите аутсорсинг гиганти. Голяма част са пораснали в пъти след идването си в България. Парите, които тези компании спестяват, работейки за чужбина в България, им позволяват постоянно да се развиват и да реинвестират в нови работни места, допълнителни обучения и квалификации, както и в подобряването на условията на труд. За тях най-важно е, че качеството на услугата тук не отстъпва по нищо на тази в Западна Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?