1,75 млн. лв. отиват за културния календар на Пловдив през 2019 г.

Рекордните 1,75 млн. лв. ще отпусне община Пловдив за Календара на културните събития през заветната 2019 г. 

Най-голямата сума - 110 хиляди лв., ще бъдат отделени за Международния фолклорен фестивал в началото на август. Амбициите на организаторите са догодина фестът да бъде далеч по-мащабен от досегашните издания, в които участваха десетина танцови трупи от цял свят. 48 000 лв. ще получи Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, който се организира от Драматичния театър през септември. Изданието на София Филм Фест под тепетата ще вземе 18 хиляди лв., Рок форум – Музика през вековете – 84 хиляди лв., Plovdiv GuidArt Fest – 30 000 лв. 

90 хиляди са отделени за концерти на световноизвестни изпълнители. Традиционните за града фестивали получават общо 198 хил. лв. Културните прояви на районните кметства през годината пък ще бъдат подпомогнати с 30 хил. лв. 

40 000 лв. ще получи традиционният фестивал „Пловдив чете“, който се провежда през юни в продължение на седмица на Главната улица и в къщите в Стария град. 13 640 лв. ще отидат за кулинарния фестивал „Етно кухня на колела“, по време на който различните етнически общности представят най-вкусните си гозби на знакови места в Пловдив. 20 бона ще бъдат отделени и за Народния събор  в Лаута, който ще се проведе на 11-12 май. 

Организираният от Занаятчийската камара форум „Споделени нишки – поглед към миналото – мост към бъдещето“ получава финансиране от 23 хиляди лв. 10 хиляди са заделени за новия „Две-три бири фест“, който ще събере почитателите на крафт пивото на пл. Централен. Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, който ще се проведе през юни и септември, ще бъде подпомогнат с 45 хил. лв. Същата сума ще получи и фестът за съвременен танц и театър „Черната кутия“. 

За класическите концерти на открито, които се организират от Държавната опера под марката КЛАСИК OPEN AIR, са предвидени 30 000 лв.  Концертите ще се проведат пред фонтана Деметра, в двора на Техническия университет и на стълбите на Каменица. 

Международният фестивал на камерната музика, който се провежда през юни в Етнографския музей, ще получи 19 500 лв. Общината ще развърже кесията и за двете издания на Капана фест, за който са отделени 30 хил. лв. 

Събитията от „Включи квартала – театър в парка“ – постановки в кварталните градинки, ще бъдат подпомогнати с 20 бона. 

С 45 хил. лв. ще бъде финансирана и нова Международна копродукция в областта на изпълнителските изкуства с работно заглавие „Страх“, организирана от фондация „Едно“ на Асен Асенов. 

За коледните и новогодишни празници догодина общината е предвидила 70 хиляди лв.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?