Военни самолети литнаха над Пловдив СНИМКИ

Две зрелищни въздушни мероприятия станаха в небето над града днес. Първо на летище Пловдив се проведоха полети свързани с Европейския тактически курс за транспортна авиация. Той е европейска инициатива и не е под шапката на НАТО.

На него пилоти се борят да покрият сертификат, че могат да отработват правилно всички операции свързани с транспортната авация.

Участваха Български, румънски и литовски Спартани. Те излетяха с десантчици, а тежък полски C 130 Херкулес демонстрира прелитане на пределно ниски височини.

„Това е един от петте полски самолета Херкулес, които купихме през 2009 година”, похвали се един от полските пилоти.

Четирите екипажа трябваше да получат сертификати, че могат да оперират в транспортните операции, като спазват общи стандарти.

„Европейските страни разбрахме, че за да има мир у нас, трябва първо да го постигнем в Афганистан. А за да стане това, нашите войници там трябва да получават сигурно и редовно необходимите доставки”, каза  – командирът на Европейския център за тактически въздушен транспорт в Сарагоса Хосе Луис Ромеро Алеге.

Второто голямо военно мероприятие започна часове след това на базата в Граф Игнатиево. На него присъстваха военни представители от 28 европейски страни. То трябваше да покаже българските военни способности на изнесеното у нас заседание на Военния комитет на Европейския съюз.

Тук бе е началникът на отбраната ген. лейтенант Андерй Боцев и председателят на европейският военен орган ген. Михаил Костаракос.

Демонстрацията показа как се спасява катапултирал военен пилот в тила на врага. В нея участваха самолети L-39 „Албатрос”, два Су-25, и хемикоптери Ми-24, Ми-17 и „Кугър”.

Тя продължи 70 минути. На нея от два кугъра се спуснаха 10 командоси от 68-бригада Специални сили и така спасиха пострадалия пилот. /Марица.бг

Снимки: Стоян Илиев

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?