вторник, 16 Януари 2018 17:11 ч.

ТЕЛК оставя десетки болни без обезщетения

Пациенти чакат месеци за болничен, треперят да не бъдат уволнени
23.02.2017   |   18:52
Прочетена: 941   |
Коментари: 1
ТЕЛК оставя десетки болни без обезщетения

ТЕЛК спря издаването на болнични листове и експертни решения за определени групи заболявания. Причината - в момента в нито един от двата състава на комисията нямат съответните специалисти. На засегнатите от проблема малцината останали работещи медици откровено казват: може да чакате месеци, а може и година, докато бъдат наети други хора на мястото на напусналите.

През това време обаче болни с тежки диагнози остават без стотинка в джоба, за работещите като допълнение виси и рискът да бъдат уволнени, след като не могат да представят пред работодателите си болничен.

За проблема ни сигнализира нашият читател Иван Янушев. Неговият баща е една от жертвите на критичната ситуация. През септември е опериран от карцином, в момента е с половин бял дроб, още не се е възстановил дотолкова, че да може да работи. Но не може да вземе и болничен, въпреки тежестта на заболяването, разказа Иван.

Баща ми претърпя операция от белодробен карцином през септември миналата година. След проведената операция му бяха издадени болнични листове от личния лекар, който ни обясни, че след изтичане на срока им трябва да се обърнем към ТЕЛК за издаване на следващ болничен и последващо освидетелстване, обясни Янушев. На 16 януари тази година изтече последният болничен от джипито и отидохме в ТЕЛК. Там обаче ни обясниха, че нямат пулмолог и в момента не могат да издадат нов.

След това ходихме още няколко пъти. При последното ни посещение във вторник не издържах и се срещнах със зам.-директора на Областната болница, към която е комисията. Той ни каза, че може да минат 5-6 месеца, може и година и дори тогава не е сигурно дали ще се намери пулмолог, който да се съгласи да работи в комисията.

Срещнахме се и с директора на РЗИ д-р Фани Петрова, от която чухме същото - че проблемът с кадрите в ТЕЛК е много сериозен и не знаят как да го решат. Разбирам ги, но от предприятието в което работи баща ми изискват до края на месеца да бъде предоставен болничен лист, в противен случай той ще бъде съкратен, описва патовата ситуация Иван.

Парадоксалното в случая е, че болният е с редовни осигуровки и пълните права да ползва услуги от общественото здравеопазване, включително обезщетения от НОИ. Но няма как да му бъде издаден съответният документ, защото липсва специалистът, който единствен има право да го подпише. Янушев е написал писмо за проблема до Министерството на здравеопазването. Още не е получил отговор. Надява се "отгоре" да намерят разумно решение и изход от безумната ситуация.  

Проблем с кадрите има от години и той ще се задълбочава, гневно коментира изпълнителният директор на Областната болница д-р Васил Вълчев. Решението не е по силите ни, трябва да се търси на национално равнище. Заплатите в ТЕЛК са обидно ниски като за медицински специалисти, а на всичко отгоре имат забрана да работят на друго място. При това положение кой би предпочел да остане, вместо да отиде на по-лека, по-спокойна работа и да получава в пъти повече?!

Наемат се само пенсионери, но и някои от тях не се задържат дълго. Откакто закриха специализираните комисии в Пловдив, има проблем и с децата, и с хората с очни заболявания. Каквото и да правим тук, докато не се оправи заплащането, няма изход.

Д-р Фани Петрова също не скри, че ситуацията е повече от драматична. Съставите се назначават от д-р Вълчев, а РЗИ има правомощия само да определя ръководителите им. Въпреки това шефката на инспекцията, както и изпълнителният директор, са впрегнали всички сили и връзки, за да търсят "под дърво и камък", цитирам, нови хора за празните от доста време щатове, един от които е за специалист по белодробни болести.

На ден по 5-10 души идват при мен, за да се жалват точно по този повод, казва д-р Петрова. Работният ми график започва и завършва с ТЕЛК. Не знаете какво е да дойде майка на дете с туберкулоза, на което не може да се издадат документи. Или човек с рак да каже: "Как да чакам половин година за болничен, лекарите казват, че ми остават само два месеца живот. Неописуемо е!".

Д-р Петрова вече поименно е запомнила всеки от пулмолозите в Пазарджишка област и е водила преговори с повечето от тях. Те обаче си имат по две-три много по-добри и платени работни места от това в ТЕЛК и нямат никакъв мотив да ги оставят, за да се хванат там. Разговори се провеждат със специалисти от Пловдив, както и други региони - пак неуспешно.

Шефката на РЗИ е опитвала да намери изход и само с наличните служители в съставите. Ако обаче те дръзнат да подпишат медицинска документация за белодробна болест, без да имат такава специалност, ще бъдат сурово глобени от НОИ - такива са правилата. Затова категорично отказват. Помолени са поне за хора с диагнози като карциноми и туберкулоза, при които се издават епикризи и експертни становища от лекуващите лекари, да подписват на базата на тази документация.

Д-р Петрова също е писала писма до Министерството на здравеопазването. Вчера я хванахме в момент, когато подготвяше по искане от ведомството доклад. Обмисля да покани експерти от София на място, за да се запознаят отблизо с патовата ситуация. От която - поне за момента - изход не се вижда.


Топ новини
Луднахме по джаджи за чист въздух
16.01.2018   |
15:20   |
331
Коментари: 0
Пловдивчани масово си купуват машини за пречистване на въздух. Заради замърсяването с фини прахови частици, за което все по-често се говори в града, семейства са готови да дадат...