вторник, 16 Януари 2018 17:16 ч.

Настаниха нежелания афганистанец от Широка лъка в Свиленград

22.02.2017   |   21:22
Прочетена: 866   |
Коментари: 1
Настаниха нежелания афганистанец от Широка лъка в Свиленград

Двете изгонени от Широка лъка афганистански деца са били докарани за настаняване в социално заведение в Хасково. Със съдействието на общината, Регионалната дирекция за социално подпомагане е предприела спешни мерки за закрила на непридружените деца бежанци.

Едното от тях е било изпратено в Центъра за настаняване от семеен тип за здрави деца в Свиленград. Другият младеж е бил настанен в Кризисен център за лица от 18 до 35 години в София, а оттам препратен в лагера в Бусманци.

В Хасково на афганистанците бе направена образна диагностика на китката. Изследването показа, че единият е на 16 години, а другият – над 19 години, коментира директорът на РДСП – Стефан Манахилов.

Той поясни, че Хасково е бил избран като подходящ град за настаняване въз основа на справка от предходния месец за наличие на свободни места в ЦНСТ. Към средата на февруари обаче такива вече е нямало.

Странното е, че афганистанците са били разкарвани из цялата страна, въпреки че са третирани като деца бежанци в риск с мярка полицейска закрила.

Двете момчета от Афганистан са пристигнали на 8 февруари  в Дома за деца, лишени от родителска грижа в Широка лъка от столицата. Настанени са от Агенцията за бежанците чрез Дирекция "Социално подпомагане" - Сердика, София.

Жителите на Широка лъка обаче остро реагираха срещу настаняването на деца бежанци в селото, което е архитектурен резерват и целогодишно се посещава от много наши и чужди туристи. На общо събрание жителите коментираха, че освен всичко друго, при тях няма постоянно полицейско присъствие и за бежанците не може да има адекватна грижа.

Заради бунта от Социално подпомагане в Смолян изведоха от Широка лъка двамата бежанци и те бяха пратени в  Пловдив. Оттам те са пристигнали в Хасково. Заради възрастовото ограничение  областният град се оказва последното място, в което афганистанците са заедно./Марица.бг


Топ новини
Груповото кашляне остана само във Фейсбук
16.01.2018   |
17:05   |
58
Коментари: 0
Протестът на пловдивските ученици за грипна ваканция остана само в социалните мрежи. В 14 часа пред сградата на Регионалната здравна инспекция, където се очакваше да се съберат...