вторник, 16 Януари 2018 17:07 ч.

Мариана Тонева замени банката с четка

11.04.2010   |   11:47
Прочетена: 1534   |
Коментари: 0
Мариана Тонева замени банката с четка
Снимка: Мариана Тонева

Червеното е любимият є цвят. Не само защото е огнена зодия, а тъй като отъждествява Бог със Слънцето. Изкуството е начин да усетиш божествената енергия и да станеш неин проводник, казва Мариана Тонева, която е подредила дебютната си изложба “Пробуждане” в Чаената къща. Художничката е категорична, че една картина има лечебен ефект и зарежда, затова тя хваща четката едва когато се изчисти от лошите си мисли и настроения. Мариана не е художник по образование, но е израснала в артистично семейство, затова сега, макар и на 45 години, решила да се отдаде на изкуството. Напуснала държавната служба в банка и започнала да се занимава с керамика и да майстори сувенири. Сега е на етап живопис. И тъй като художниците без академично образование почти нямали шанс да излагат в галерия, независимо колко талантливи са, тя решила да отвори собствена изложбена зала. Така се появява галерията є “Слънца” в “Капана”. Тя е отворена за всеки, даже за студенти.

“Продажбата за картини е замряла, но се надявам да оцелеем. Не бива да обръщаме гръб на духовното, което трансформира човек и го извисява. Често пъти това извисяване минава през страданието”, разсъждава художничката галерист. Обича залеза, затова сяда над платното на свечеряване. Тази част на деня є носи спокойствие, кара я да изпадне в медиативно състояние и да излее на един дъх идеите си с четка и бои.


Топ новини
Луднахме по джаджи за чист въздух
16.01.2018   |
15:20   |
331
Коментари: 0
Пловдивчани масово си купуват машини за пречистване на въздух. Заради замърсяването с фини прахови частици, за което все по-често се говори в града, семейства са готови да дадат...