вторник, 16 Януари 2018 17:10 ч.

Ето страните, които не тачат Свети Валентин

Има държави, които не се затварят в клишето "Свети Валентин"
24.02.2017   |   09:26
Прочетена: 875   |
Коментари: 0
Ето страните, които не тачат Свети Валентин

Докато Свети Валентин обикновено се свързва с шоколад и вечери на свещи, в света има много други празници на любовта. Във Финландия и Естония например на 14 февруари се чества и приятелската любов, докато в Испания си разменят интересни подаръци.

Предлагаме обиколка на страните, в които има специални дни, посветени на любовта. Нещо подобно на румънския Драгобете, който се чества днес:

1. Уелс

В Уелс най-големият романтичен празник е този на Денят на Свети Дуинен, който се отбелязва на 25 януари. Смята се, че светецът е покровител на всички влюбени, ето защо мнозина отбелязват празника.

2. Ирландия

В Ирландия на 29 февруари, или т.нар. Leap Day, е единственият ден, в който жените имат правото да предложат брак. Според преданието, ако мъжът откаже, той е длъжен да  даде подарък. Най-често става дума за пари, нова рокля или дори цели дузини ръкавици.

3. Испания

В Каталония Свети Валентин все още бива изместван от местния празник на Свети Георги (23 април). Денят е известен още като Денят на розата и Денят на книгата. На тази дата двойки, приятели и колеги си разменят подаръци.

В миналото мъжете са подарявали на жените рози, а жените са подарявали на мъжете книги. Ето защо и до днес размяната на книги е доста популярна на този празник. По стечение на обстоятелствата на този ден се отбелязва и смъртта на Мигел де Сервантес и на Уилям Шекспир.

4. Южна Корея и Япония

В Южна Корея и Япония отбелязват два пъти Деня на влюбените. На 14 февруари жените подаряват на мъжете шоколад. Месец по-късно, на 14 март, когато е т.нар. Бял ден, мъжете отвръщат с бонбони, които обаче не трябва да са шоколадови.

5. Германия

В някои части на Германия имат още по-сладка традиция. Момчетата оставят пред вратата на момичетата подарък, докато дамите оставят пред мъжките врати ориз или рози.

6. Бразилия

Празникът на влюбените в Бразилия се отбелязва на 12 юни. По подобие на Свети Валентин на този ден двойките си разменят подаръци, шоколадови бонбони, картички и букети цветя. Популярният Свети Валентин не се отбелязва, тъй като обикновено съвпада с традиционния карнавал.

7. Китай

Китайският Свети Валентин няма конкретна дата. Тази година се пада на 13 август. Стара приказка разказва, че историята на млад пастир, който се влюбил до полуда в една фея, но те били жестоко разделени от Млечния път. На седмия ден от седмия месец на Лунната година ято свраки направили мост, така че влюбените успели да се съберат отново за една нощ.


 

В Румъния: Когато се чифтосат птиците, идва пролетта

В Румъния отбелязват началото на пролетта с необичаен празник, посветен на деня, от който започва пролетното чифтосване на птиците. Случва се на 24 февруари. Съседите го ден на любовниците и организират специален фест на тази дата. 

В древни времена се е смятало, че на този ден започва пролетта, природата се събужда и се сгодява за птиците. Dragobete се нарича още Ерос или Купидон.

Младите мъже и жени в този ден се срещат в църквата ,после отиват в гората за първите пролетни цветя. Има различни обичаи - момичета и момчета се гонят, показват си кой кого харесва. Ако има съвпадение -момичето трябва да целуне момчето пред всички.Така се разбира,че есента ще има сватба.

Момичетата събират от последния сняг (сняг на феите), водата от него се смята за вълшебна-използва се за запазване на красотата и любовта.

В румънските села 24 февруари е голям празник. Считало се е, че който участва в празненствата, цяла година е спасен от болести и треска, а Драгобете ще донесе на стопаните берекет. В този ден се казва: "Драгобете целува момичетата" (на рум. Dragobetele sărută fetele).

Старите хора на този ден също били заети. Принасяли в жертва животни, както се е смятало, че в резултат на това ще има повече сватби. За да бъдат обичани в продължение на година, жените трябва да се докоснат мъж от друго село. /Марица.бг

 


Топ новини
Луднахме по джаджи за чист въздух
16.01.2018   |
15:20   |
331
Коментари: 0
Пловдивчани масово си купуват машини за пречистване на въздух. Заради замърсяването с фини прахови частици, за което все по-често се говори в града, семейства са готови да дадат...