вторник, 16 Януари 2018 17:05 ч.

Екожалба спъва удвояването на Околовръстното на Пловдив

КЗК бави половин година решение по казус с проект за електрозахранване на "Тракия икономическа зона"
13.09.2017   |   18:05
Прочетена: 728   |
Коментари: 0
Екожалба спъва удвояването на Околовръстното на Пловдив

Жалба, подадена от екологична организация, бави проекта за удвояване на Околовръстното шосе при ремонта на пътя Пловдив - Асеновград. Това е един от проблемите, чието решаване се обсъждаше на работна среща за реконструкцията на Асеновградско шосе и Околовръстния път на Пловдив, свикана от областния управител Здравко Димитров. На нея  присъстваха представители на АПИ, „Пътпроект“ ЕООД, фирмата изпълнител на реконструкцията на Асеновградско шосе „ИСА - 2000“, ЕВН “Електроразпределение - Юг, КЕЦ Асеновград“, ОПУ - Пловдив, Напоителни системи - Пловдив, Кметове и главни архитекти и експерти на общините Асеновград, Куклен, "Марица", Пловдив и "Родопи" и областна администрация. 

Най-важният проблем за решаване е кръговото на изхода на Пловдив. Там трябва да се доработи парцеларният план от община Пловдив и община "Родопи". Не по-малко въпроси съществуват и с проекта за удвояване на съществуващото околовръстно шосе, защото в района, през който трябва да минава трасето, има над 20 инвестиционни намерения. 

Към момента пред проектантите има сериозни предизвикателства, тъй като трасето пресича съществуваща инфраструктура - жп линията на КЦМ, кръстовището на с. Първенец и с. Коматево и далекопроводите, които минават над него.

Не е решен и въпросът с изграждането на локални платна и кръгови кръстовища, които не са включени в проекта, но които са необходими, за да се избегнат неудобствата за собствениците на имоти до шосето и да се намали трафикът по една от най-натоварените пътни артерии в региона. Представиха се проектните разработки за две кръгови кръстовища - на Долни Воден и в началото на Асеновград - за околовръстния път, които са ангажимент на АПИ. Предстои възлагане и проектиране на локалните платна, което е ангажимент на трите общини. За да се реализират локалните платна, е необходимо да се коригира отводнителният канал на Асеновград, който трябва да стане закрит, както и напоителният канал на Напоителни системи - Пловдив, които ще предложат начин за неговото коригиране и реконструкция. От ЕВН “Електроразпределение - Юг“ изтъкнаха, че имат проблем с проекта за електрозахранване на „Тракия икономическа зона“, чиято процедура по ЗОП в момента се обжалва в КЗК. Те изтъкнаха, че е изключително важно проектът им да стартира успоредно с реконструкцията на Асеновградско шосе, защото го пресича, и полагането на тръби трябва да се извърши на един етап с ремонтните дейности по трасето, но решението на КЗК се бави вече половин година.

Областният управител назначи следваща среща за 19 септември, за да бъдат докладвани мерките, които ще се предприемат за разрешаване на проблемите.


Топ новини
Луднахме по джаджи за чист въздух
16.01.2018   |
15:20   |
331
Коментари: 0
Пловдивчани масово си купуват машини за пречистване на въздух. Заради замърсяването с фини прахови частици, за което все по-често се говори в града, семейства са готови да дадат...