четвъртък, 18 Януари 2018 09:36 ч.

Българският хакер, който обра Бил Гейтс, внук на известен прокурор

11.08.2017   |   18:42
Прочетена: 1238   |
Коментари: 0
Българският хакер, който обра Бил Гейтс, внук на известен прокурор

Българинът Константин Симеонов Кавръков, известен още като „краля на хакерите“, е избягъл от затвор във Филипините, съобщи в свой материал за хакване на банкомати филипинското издание Philippines lifestyle news. Константин бе задържан на 2 август в град Замбоанга, но само дни по-късно е изчезнал. По данни на изданието той е избягъл още на 5-и август и отново е обявен за издирване.

Това е второто успешно измъкване от филипински затвор на хакера. През 2015 г. при задържането му в град Кесон, той отново се измъква незабелязан от служителите на реда. Според властите в Манила, през 2011г. той е откраднал хиляди долари от банкова сметка, принадлежаща на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс. Зарди пропуски в сигурността на банковата система на Филипините, Кавръков и групата му, са избрали да действат главно в страната, пише изданието.

Групите, които се занимават с клонирането на дебитни и кредитни карти най-често избират райони, които се посещат от много чужденци. Затова клиентите на банки във Филипините биват съветвани да избягват употребата на неохранявани банкомати, когато е възможно. 20-годишният Джон Марк, който е бил гид на Кавръков ден преди задържането му разказа впечатленията си за българина, цитиран от Vesti.bg. Той отново се съгласи да коментира последната информация за хакера.

„Преди два дни видях новината за бягството на Константин. В началото не можех да повярвам, но този сайт често първи съобщава сензационни новини. Не мога да гарантирам дали това е истина, но след като мъжът вече веднъж е избягъл от филипински затвор, защо не би успял отново?“, заяви Джон. По данни на различни правоохранителни служби Кавръков е член на "Българската суперхакерска група" от 2004 г.Тази група е извършвала подобни измами в САЩ и Европа, а и е замесена в редица случаи на киберпрестъпления, твърдят чуждестранните медии. Кавръков е наречен "краля на хакерите" от международната правоохранителна общностзаради уменията му да краде хиляди чрез клонирани банкови карти. При задържането му през 2011 г. властите са открили у него над 90 000 щатски долара. 

Пред оператор от филипинска медия Кавръков твърдял, че се укрива от българските власти, защото го преследват несправедливо. Той се представил като незаконен син на Симеон Сакскобургготски и казвал, че краде от богатите, за да дава на бедните. Всъщност според близките на Константин той действително има известен роднина, но това е дядо му, който бил уважаван старозагорски прокурор,

 По материала работи Хенриета ГЕОРГИЕВА


Топ новини
Бъдещето на тепетата: Само план не стига, иска се и работа
18.01.2018   |
08:24   |
204
Коментари: 0
Тепетата са символите на Пловдив и ние имаме план за тяхното управление. Това заяви през 2012 г. кметът на града Иван Тотев. Шест години по-късно, в началото на 2018-а,...