вторник, 16 Януари 2018 17:19 ч.

Бездомници се заселиха на улица Петър Динеков

След поредица катастрофи с фатален изход улица "Петър Динеков" се сдоби с осветление
22.02.2017   |   18:38
Прочетена: 1516   |
Коментари: 3
Бездомници се заселиха на улица Петър Динеков

Бездомници обитават  буренясалата поляна  на ул. „Акад. Петър Динеков”, която се намира  от южната страна на  жп линията в Кючук Париж.  Брадясалите мъже  са си спретнали дом до полуразрушената ограда и през топлите дни си карат живота под сянката на дървета.

Обитателите на жилищните блокове отсреща  разказват, че  през зимата  скитниците се прибират на топло под нечия стряха, но щом времето се затопли, се връщат да лагеруват под открито небе.

Огромна купчина вехтории, стари одеяла, матрак, найлони, скъсани обувки и пластмасови шишета  са натрупани  досами железницата. И улицата, която носи името на един от най-големите български учени, изглежда  някак си вехта.

От едната страна, като войници, са наредени  еднотипни блокове, строени  през 60-те години на миналия век.  Междублоковите пространства са в същия стил - с  изкорубен асфалт, изтъркани пейки, тук-там стари метални катерушки за деца.

„Навремето тук имаше поляна,  след това отчуждиха няколко къщи и започнаха да строят блокове. Оцеля само една, защото собственикът отказа да я съборят”,  разказа 80-годишният Тодор Тодоров. Добродушният човек  твърди, че е доволен, въпреки препускащите с бясна скорост коли.

Заради няколко кървави катастрофи преди време улицата си спечели прякора „убиец”. Тясно е, но това не попречи от двете страни да се разчертае велоалея. Червените ленти с избелял цвят  увеличават  риска от фатални удари. А и пешеходни пътеки не се виждат.  Боята се е изтрила напълно.

Преди две  години  живеещите, разгневени, че вечер при тях е тъмно и опасно, събраха  подписка и я внесоха в общината. „Марица” подробно писа за проблема, след което „Акад. Петър Динеков” светна.

Северната страна на улицата,  покрай  жп линията, пази последни  останки от соцепохата.  Ръждясали локомотиви и  вагони са оставени в тази автоморга от години и са като огледален образ на БДЖ.  Нито едно от старите предприятия не оцеля.

Част от сградите са разрушени, други се ползват от наематели. „Всичко беше приватизирано. Тази дума „приватизация” е хубава, стига  онези, които са купили предприятията, да  продължават да произвеждат стоки. Ала, уви! Това  не се получи”, разсъждава Тодор Тодоров.

И популярната някога  търговия „Лъч”  замира.  Дюкяните са намалели наполовина в сравнение с преди  десетина години.  Търговците обаче продължават да си хвалят стоките, че цените им са с 5-10 процента по-ниски, отколкото в новите магазини.

Пазарът и магазините, направени преди години от бизнес дама, така и не потръгнаха, защото конкуренцията в търговията е  безпощадна. 

Точно пред входа към Търговията  дупките  на пътното платно са закърпени с павета. Някой предвидливо е  обозначил опасната яма с автомобилна гума. Тротоари от тази страна няма. А там, където са запазени, плочките са като трошляк.

Бригада от „Градини и паркове”  кастреше вчера клоните на дървета до един от блоковете, за да не увреждат топлоизолацията.  Писахме молба до кметството още преди две години, но едва сега дойдоха, разказа Небибе Ахмедова.

Най-хубавото нещо на ул. "Акад. Петър Динеков" е паркът, твърдят майките, които идват тук да си разхождат децата, и бабите с дядовци, насядали на слънце. Паркът беше обновен по европейския проект в мандата на кмета Славчо Атанасов.

Премахната е и старата къща, която дълго време хората от квартала свързваха с жестоко убийство, извършено от бездомник.  

През топлите дни паркът е пълен с деца и възрастни.


 

Анкета: На кого е кръстена вашата улица?

Небибе Алиева  

Живея на ул. „Петър Динеков” от 40 години. Не съм сигурна обаче на какъв човек е кръстена. Знам обаче, че тук има доста проблеми. Според мен най-важно е да се ремонтира настилката пред блоковете, защото засега само се запълват дупките. Важно е и по-често да се подкастрят дърветата, за да не пречат на светлината да влиза в апартаментите и да не се задържа влага. Проблем са и бездомниците, които спят отсреща на поляната.

Йорданка Стоянова

Не зная на кого е кръстена улицата, но често минаваме със съпруга ми оттук, отивайки към близкото тепе. Паркът е много хубав - тихо и спокойно е. Има си всичко в него - вода, тоалетни. Приятно е да се разходиш в  топлото време на чист въздух.

Анастасия Господинова

Нямам идея на кого е кръстена улицата, но не ми харесва. Разхождам се тук само заради бебето. Паркът е единственото хубаво нещо. Иначе наоколо има много дупки и преминаването е трудно, особено между блоковете.  С количката през зимата пък става направо невъзможно, тъй като не се разчиства достатъчно редовно. Надявам се в скоро време тези проблеми да бъдат решени. /Марица.бг


Кой е той

Петър Динеков е роден на 17 октомври 1910 г. в с. Смолско, Софийско. През 1933 г. Динеков завършва славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира във Варшава през периода 1934-1935 г. и в Ягелонския университет в Краков през 1935 г.

От 1936 до 1938 г. е преподавател във Френския колеж в Пловдив. Емоционалната му връзка е толкова силна, че в края на живота си той дарява личната си библиотека на Народната библиотека в Пловдив. От 1938 до 1979 г. е преподавател в Софийски университет, през 1941 г. е избран за доцент, а през 1945 г. за професор.

Чете лекции по следните основни курсове: История на старата българска литература (1941-1979); История на българската литература през Възраждането (1944-1979); Български фолклор (1945-1979); История на руската и полската литература (1944-1945).

Динеков е основател на институтите по литература и по фолклор при БАН. Член-кореспондент е на БАН от 1947 г. и академик от 1966 г.

От 1952 г. до пенсионирането си като професор в Софийския университет води Кръжок по стара и възрожденска българска литература и по български фолклор, традиционно известен като „Кръжокът на професор Динеков“, от който излизат мнозина от най-активните изследователи от следващата генерация в областта на старобългаристиката, фолклористиката и историята на възрожденската литература.

Умира на 22 февруари 1992 г. в София. /Марица.бг


 

Бездомници се заселиха на улица Петър Динеков
Бездомници се заселиха на улица Петър Динеков

Топ новини
Груповото кашляне остана само във Фейсбук
16.01.2018   |
17:05   |
58
Коментари: 0
Протестът на пловдивските ученици за грипна ваканция остана само в социалните мрежи. В 14 часа пред сградата на Регионалната здравна инспекция, където се очакваше да се съберат...