четвъртък, 18 Януари 2018 09:40 ч.

Авиационен инженер пусна лятно кино без пари

13.08.2017   |   16:23
Прочетена: 1791   |
Коментари: 0
Авиационен инженер пусна лятно кино без пари

Лятно кино на мегдана прави всяка седмица за населението на родопското село Оряховец 24-годишният авиационен инженер Денимир Гълъбов. Идеята му хрумнала още като тийнейджър през 2012 г. За лятното кино се използва екран, който е собственост на кметството в селото, а мултимедията за прожекциите е на местното читалище, то се сдобило с нея по проект "Глобални библиотеки". Тонколоните пък са на студента, който се занимава с филмотеката. Селото има 750 жители. Лятното кино се устройва в градинките на центъра, които са амфитеатрални, като зрителите сядат директно на поляната. "Мало и голямо се събира да гледа от 21 до 23 часа вечер. Освен местните имаме и много почиващи през лятото, така че публиката е многобройна. Много е приятно. Градове нямат лятно кино, но ние си имаме на село", гордее се кметът Невен Белчев. Местните избират кой филм да бъде прожектиран като си правят класация в страницата "Лятно кино Оряховец" във Фейсбук. Преди излъчването на центъра се пуска музика за настроение, а след филма зрителите обсъждат гледаното на компании. За всички прожекциите са безплатни. "Не се взима нито стотинка от никого, това се прави за развлечение на хората, лятото се прибират много млади хора и всички се радват да има такава атракция", казва Белчев. За прожекциите редовно идват почиващи и от съседното село Баните, където заради топлата минерална вода и местната балнеолечебница всяко лято е пълно с народ. След като се разчуло, лятното кино стана пътуващо из общината. 

"Правя го за хората, а не за изгода. Първата ми прожекция беше на 4 юли 2012 г. и оттогава всяко лято правим прожекции, не съм ги броил вече колко прожекции са минали. С гласуване хората избират филма, за да няма сръдни, а и на мен ми е по-лесно. Съобразявам се и с публиката от малките", казва Денимир. От тази година за прожекциите му помага и 15-годишното му братче Делян. Тази година зрителите получават и изненади - дарени почерпки от спонсори.

 

Авиационен инженер пусна лятно кино без пари

Топ новини
Бъдещето на тепетата: Само план не стига, иска се и работа
18.01.2018   |
08:24   |
204
Коментари: 0
Тепетата са символите на Пловдив и ние имаме план за тяхното управление. Това заяви през 2012 г. кметът на града Иван Тотев. Шест години по-късно, в началото на 2018-а,...