Цените на зеленчуците чупят рекорди

Ядем домати от Полша и Македония. Дъждовете скапаха родното производство

Цените на зеленчуците чупят рекорди, а зимнината тази година ще излезе твърде скъпа. Пазарите са залети от вносна стока. Прави впечатление, че турската стока отстъпва на тези от Полша и Македония, чиито зеленчуци и плодове са с по-добро качество. Парадокс е да ядем полски домати, тъй като преди години страната ни изнасяше селскостопанска продукция за там и за Съветския съюз. Полските туристи си умираха за нашите домати и дини. На практика от производител и износител вече сме вносител, коментират търговците. Полските и македонските зеленчуци се налагат сред потребителите, тъй като имат отлични качества и търговски вид, обясняват още пазарджиите.


Няма българска капия заради лошото време. Вносната върви по 2 - 2.50 лв. за кг. На цени от 2.30 до 3 лв. се харчат доматите, като по-високата цена е за розовите, които са най-търсени. По-скъп с лев е и килограм камби, който струва 2 лв. За 50 ст. се търгуваше зелето м.г., сега то е 80 ст. за кг.Чувствително е покачването на цената на карфиола, килограм от него вече е 1.60 - 2 лв., при 70 ст. миналата есен.Скъп е и патладжанът, който се предлага за 1.60 лв., коментират търговците. Клиентите се чудят как ще направят консерви, тъй като ще им излязат солено, казаха още продавачите.


Родно грозде също липсва на сергиите, причината са значителните поражения, които дъждовете нанесоха на лозята в целия регион. Цената на италианското и гръцкото на пазара е 2.50 лв.


С около 2 лв. за кг са поскъпнали ядките. Сериозно е покачването при бадемите, които струват 25 лв., а преди няколко месеца можеха да се намерят за 17 лв. за кг.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?