Хуан Монтес: За пловдивчани - паеля с мастило от калмар

Хуан Монтес отвори първия испански ресторант La Paella под тепетата

В Испания готвенето е култура, предавана от поколение на поколение. За тази кухня може да се говори с години, защото разнообразието от ястия е огромно. Създадени са хиляди  рецепти за приготвянето на морски дарове и риби, меса, зеленчуци, разказва Хуан Монтес. Той откри първия испански ресторант в Пловдив La Paella и сам приготвя традиционните за родината му ястия.

Хуан е роден в Мадрид, но дълги години е живял в Кадис. Въртял е собствен ресторант. Съдбата го среща с голямата му любов - Анелия, и заедно идват в България. По време на пътешествията си из страната се влюбват в Пловдив и решават, че тук ще е техният дом. Под тепетата се ражда и детенцето им. Наемат бившето заведение Скерцо и отварят семеен ресторант.    

Хуан разказва, че за района на Кадис най-характерни са морските дарове и рибата, както и студената доматена супа гаспачо. В Пловдив обаче приготвя рецепти от цяла Испания, това, което е познато като средиземноморска кухня. Неща, за които успява да намери продукти у нас и биха се харесали на българите.

Истината е, че стане ли въпрос за испанска кухня, повечето българи първо се сещат за прочутата паеля. Ястието произлиза от Валенсия и има много разновидности, като оризът се гарнира със зеленчуци, всякакво месо, ребра и морски дарове. Вместо ориз може да се използва паста. Малко хора обаче знаят, че името „paella” идва от съда, в който се приготвя (буквално може да се преведе като тиган). Само в този съд може да се готви паеля. Важен е също така и котлонът. Нашият е специален, дава огън не само в средата, но и отстрани, за да не загори оризът, посочва майсторът, докато ни приготвя паеля с калмари и октопод.

И обяснява, че испанската кухня е здравословна, тъй като в огромната си част е средиземноморска диета. Съществена съставка в истинското испанско готварство е зехтинът, защото Испания произвежда 44% от маслините в света. Ястията се сервират и се хапват горещи. „Там хората ядат по-бързо, отколкото тук. И не чакат ястието да изстине. Истината е, че престои ли повече от 20 минути, вкусовите му качества се променят”, категоричен е Хуан.

Много популярно сухо мезе в Испания е хамон, който се приготвя от специална порода черно прасе. В тази кухня се използва много чесън, мастило от калмар, подправки - шафран, розмарин, магданоз, черен пипер, червен пипер, кимион. Масово се ядат аспержи. Има стотици видове сирена, като най-популярното е Манчего.

„Тук, в ресторанта, използвам основно пилешко и свинско месо. Иначе в Испания се консумира много телешко, говеждо и агнешко. Готвим често със сос Алиоли - типична подправка за Валенсия и Каталуния, която се приготвя от счукан чесън и зехтин. Като цяло обаче хубавата храна не се нуждае от много подправки. Трябва да се извлече максималният вкус на прясната храна. Многото подправки се използват, за да се заличи лошият мирис или вкус”, казва майсторът, който пазарува всеки ден и държи всичко в кухнята му да е прясно.  

Гаспачо

(студена супа от пресни зеленчуци)   

7 домата

1 краставица

1 зелена чушка

½ скилидка чесън

2 листенца магданоз

Зехтин

Сол

Начин на приготвяне:  

Всички продукти се пасират и се прецеждат през цедка, за да падне само фината течност. Супата се оставя в хладилника поне 3-4 часа, тъй като се консумира студена. Преди сервиране отгоре се поръсват парченца хамон и варено яйце.

Паеля с калмари и октопод

Продукти за 3 порции

1 калмар (350 г)

150 г октопод

100 г белени скариди

300 г ориз

Мастило от калмар

Домат

Лук

Сол

Червен пипер

900 мл бульон от скариди

Начин на приготвяне:

Съдът се затопля. Слага се настърган домат, лук, малко сол и червен пипер и се запържва. След това се добавят калмарите и октоподът, объркват се добре. Добавя се оризът, бърка се още 1-2 минути, налива се бульонът от скариди и се оставя да ври около 20 минути.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кристел

Кристел

22.07.2015 | 21:40

Спокойната атмосфера,в съчетание с прекрасна испанска музика и прясната храна дават неповторимото усещане за пътешествие и романтика!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?