Токът порази кръчмата, бесни ресторантьори излизат на протест
- 14:00, 02.10.2014
- 14:07, 02.10.2014
- 2115
- 9
Ходенето на кръчма вече ще ни струва по-скъпо. Всяко ястие от менюто ще се вдигне с между 20 и 30 стотинки, за да могат ресторантьорите да избият новата цена на тока. Другият вариант е да освобождават персонал. Сметката за октомври ще бъде тестът, след който повечето собственици на заведения трескаво ще редактират цените в менютата си.
Скок на тока с 10 процента автоматично се отразява на цените със 17-18 процента, прецени на пръв прочит Димитър Лукарев, шеф на асоциацията на собствениците на заведения в Пловдив. Това означава, че дори и скарите на открито, които предлагат кебапчета и кюфтета, вече ще струват минимум 50-60 стотинки на бройка.
Браншът под тепетата от няколко дни ври. Вчера се събрахме, за да обсъдим новото положение, обясни ресторантьорът Божидар Данаилов. Само ще кажа, че участниците в импровизираната среща бяха меко казано гневни, допълва той. Всеки месец сметката за еленергия в заведението му е между 2000 и 2500 лева, при това кухнята работи на газ.
Разходите набъбват от хладилни витрини, миялни машини и други електроуреди. Отдавна съм подменил всички крушки с енергоспестяващи, но и това не помага, категоричен е той. Ще видя първата сметка за ток и тогава ще реша какви мерки ще взимам, посочва Данаилов. Със сигурност няма да останем безучастни, категоричен е и председателят на асоциацията на собственици на заведения под тепетата Димитър Лукарев.
Още другата седмица сме инициирали кръгла маса в Пловдив по проблемите на енергетиката, не изключвам и протести, краен във вижданията си е той. Наскоро Лукарев оглави и федерацията на малкия и средния бизнес в града и счита, че освен IT специалистите всички други ще нададат вой срещу новите, по-солени цени на еленергията.
Пълни подробности по темата четете в днешния брой на вестник "Марица"!
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни