Спомени от детството: Като лютеницата на баба, друга няма

Продукти - 5 с.л. захар, 3 с.л.сол, 600 мл олио, 3 кг патладжани, 2 л. доматено пюре, 10 кг червени чушки

Начин на приготвяне

Червените чушки се измиват, подсушават и почистват от семките и дръжките. Пекат се на огнище и се поставят в съд с похлупак, за да изстинат. Така задушените чушки се белят лесно, а изпичането на огнище им придава приятен пушен аромат. Патладжаните също се пекат на огън.

При липса на огнище зеленчуците се слагат във фурна, като се обръщат от време на време. Изпечените чушки и патладжани се обелват. След това се смилат на едро и се смесват с предварително приготвеното доматено пюре.

Добавя се олио, сместа се вари на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се сол и захар и по желание магданоз. Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се за 30 минути. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
започнал, но незавършил ВИХВП

започнал, но незавършил ВИХВП

27.09.2015 | 10:41

Към горната бабина рецепта, аз добавям във всяко бурканче по 150 грама македонска наденица, нарязана на кръгчета или полукръгчета, както и половин сушена люта чушка, за да се оправдае името на продукта, и тогава стерилизирам. Употребявам по едно бурканче от моята лютеница като готово мезе за 150 грама домашна скоросмъртница.

Отговори
0 0
завършил ВИХВТ

завършил ВИХВТ

27.09.2015 | 08:49

В лютеницата няма нищо хранително, зарзавата се пече после се вари и всички полезни съставки изгарят, а и като изядеш една филия с лютеница и след два часа пак си гладен , а и киселини излизат от лютеницата. Та ролята на ЛЮТЕНИЦАТА Е ДА ПЕДАВА САМО ЦВЯТ НА ЛАЙНОТО, абсолютно нищо друго не става от нехранителната лютеница.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?