Спомени от детството: Като лютеницата на баба, друга няма
- 23:05, 26.09.2015
- 1410
- 2
Продукти - 5 с.л. захар, 3 с.л.сол, 600 мл олио, 3 кг патладжани, 2 л. доматено пюре, 10 кг червени чушки
Начин на приготвяне
Червените чушки се измиват, подсушават и почистват от семките и дръжките. Пекат се на огнище и се поставят в съд с похлупак, за да изстинат. Така задушените чушки се белят лесно, а изпичането на огнище им придава приятен пушен аромат. Патладжаните също се пекат на огън.
При липса на огнище зеленчуците се слагат във фурна, като се обръщат от време на време. Изпечените чушки и патладжани се обелват. След това се смилат на едро и се смесват с предварително приготвеното доматено пюре.
Добавя се олио, сместа се вари на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се сол и захар и по желание магданоз. Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се за 30 минути. /Марица.бг
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни