Салмонела дебне от писаните яйца
Добрата термична обработка ще предотврати заразата
- 16:29, 18.04.2014
- 16:35, 18.04.2014
- 838
- 0
Великден без писани яйца не може. Преди да ги изрисувате обаче, трябва така да ги обработите, че празникът ви да не завърши в болница. Някои вече са приключили с тази дейност още вчера, но за други предстои на Велика събота.
За да изключим заразата от салмонела, първо трябва добре да измием яйцата с топла вода и сапун. След това да се варят поне 10 минути. Яйцата могат да бъдат заразени от самите кокошки и салмонелните бактерии да са вътре в жълтъка. Те умират по-трудно и затова са необходими поне 10 минута на 100 градуса. В подобен случай дори яйцата да са инфектирани, салмонелните бактерии във вътрешността ще бъдат унищожени, обяснява ръководителката на инфекциозна клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ професор Мариана Стойчева.
Термичната обработка е изключително важна, тъй като риск има дори при купешките яйца, които са проверени. Опасността идва от това, че може да е проверена партидата или само част от яйцата.
Салмонелата започва остро, с втрисане и висока температура, болки по мускулите, по ставите, в корема - най-често около пъпа или „под лъжичката“, повръщане и разстройство. Характерни са многократни изхождания. Веднага трябва да се търси помощ, защото забавянето усложнява нещата. Развива се тежка дехидратация - загуба на вода, на електролити, болните все повече отпадат. Не могат да се хранят, защото имат гадене, повръщане и болки в корема, обяснява професор Стойчева. Някои не смеят да пият и вода, защото смятат, че от нея ще получат още по-силно разстройство. А това е грешка. Трябва да пият вода, дори и да повръщат. Желателно е да е в малки количества, но непрекъснато, за да не се обезводняват. Може минерална вода, билкови чайове. Натуралните сокове не се препоръчват, защото разстройството се засилва от тях. Противопоказни са и газираните напитки.
Салмонелата не трябва да се счита за безобидно заболяване. Тя е особено опасна за децата. Риск има за пациенти с диабет, затлъстяване, хронични заболявания на сърдечносъдовата система, с клапно протезиране, пейсмейкъри, стентове. Както и за страдащи от бъбречни и чернодробни заболявания, алкохолизъм, с имунен дефицит. Причината е, че бактерията попада и в кръвта, и ако има предварителни увреждания на съдовете, допълнително ги уврежда.
Боядисаните вече яйца трябва да се съхраняват задължително в хладилник. До 4-5 дни след празника трябва да се изконсумират.
Опасното алангле
Агнешки дреболии, които се слагат на скарата и се хапват още при коленето на животното, също крият риск, предупреждават специалистите. Салмонелни бактерии може да има около черния дроб и другите вътрешни органи, което прави консумацията им при недостатъчна термична обработка опасна. Месото трябва да е добре опечено, а не алангле.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни