Салмонела дебне от писаните яйца

Добрата термична обработка ще предотврати заразата

Великден без писани яйца не може. Преди да ги изрисувате обаче, трябва така да ги обработите, че празникът ви да не завърши в болница. Някои вече са приключили с тази дейност още вчера, но за други предстои на Велика събота.


За да изключим заразата от салмонела, първо трябва добре да измием яйцата с топла вода и сапун. След това да се варят поне 10 минути. Яйцата могат да бъдат заразени от самите кокошки и салмонелните бактерии да са вътре в жълтъка. Те умират по-трудно и затова са необходими поне 10 минута на 100 градуса. В подобен случай дори яйцата да са инфектирани, салмонелните бактерии във вътрешността ще бъдат унищожени, обяснява ръководителката на инфекциозна клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ професор Мариана Стойчева.


Термичната обработка е изключително важна, тъй като риск има дори при купешките яйца, които са проверени. Опасността идва от това, че може да е проверена партидата или само част от яйцата.


Салмонелата започва остро, с втрисане и висока температура, болки по мускулите, по ставите, в корема - най-често около пъпа или „под лъжичката“, повръщане и разстройство. Характерни са многократни изхождания. Веднага трябва да се търси помощ, защото забавянето усложнява нещата. Развива се тежка дехидратация - загуба на вода, на електролити, болните все повече отпадат. Не могат да се хранят, защото имат гадене, повръщане и болки в корема, обяснява професор Стойчева. Някои не смеят да пият и вода, защото смятат, че от нея ще получат още по-силно разстройство. А това е грешка. Трябва да пият вода, дори и да повръщат. Желателно е да е в малки количества, но непрекъснато, за да не се обезводняват. Може минерална вода, билкови чайове. Натуралните сокове не се препоръчват, защото разстройството се засилва от тях. Противопоказни са и газираните напитки.


Салмонелата не трябва да се счита за безобидно заболяване. Тя е особено опасна за децата. Риск има за пациенти с диабет, затлъстяване, хронични заболявания на сърдечносъдовата система, с клапно протезиране, пейсмейкъри, стентове. Както и за страдащи от бъбречни и чернодробни заболявания, алкохолизъм, с имунен дефицит. Причината е, че бактерията попада и в кръвта, и ако има предварителни увреждания на съдовете, допълнително ги уврежда.


Боядисаните вече яйца трябва да се съхраняват задължително в хладилник. До 4-5 дни след празника трябва да се изконсумират.


Опасното алангле
Агнешки дреболии, които се слагат на скарата и се хапват още при коленето на животното, също крият риск, предупреждават специалистите. Салмонелни бактерии може да има около черния дроб и другите вътрешни органи, което прави консумацията им при недостатъчна термична обработка опасна. Месото трябва да е добре опечено, а не алангле.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?