Родопският клин и пататникът - вечните чудеса на планината
- 18:25, 02.08.2015
- 18:25, 02.08.2015
- 3082
- 0
Родопски клин
За тестото:
2 и 1/2 ч.ч. (500 г) брашно
сол
За плънката:
1 и 1/2 ч.ч. (300 г) ориз
1 ч.ч. (200 г) сирене
3 яйца
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
200 г масло
Оризът се сварява и към него с разбъркване се прибавят сиренето, яйцата и млякото. От брашното с малко сол и вода се приготвя тесто за баница, от което се разточват 2 кори. Едната се слага в добре намазана с масло тава. Върху нея се разстила плънката и се покрива с другата кора. Отгоре се поръсва разтопеното масло. Клинът се пече до зачервяване и от двете страни, като се обръща с помощта на дървена плоскост с дръжка или се прехвърля в друга тава.
Пататник
800 г картофи
3 яйца
1 малка глава лук
150 г овче сирене
150 г овче кашкавал
6 фини кори за баница
7–8 стръка пресен джоджен
2 щипки самардала (или прясна)
2 щипки чубрица
2 с. л. олио
Картофите и лукът се настъргват на ренде, като картофите може и да се отцедят, ако пуснат много сок. Смесват се с намачканото сирене, яйцата и настъргания кашкавал. Овкусява се с джоджен, самардалата и чубрицата. В тефлонов тиган се сипва олиото, като се намазаняват и стените. Слагат се 3 от корите, намазани с олио, така че краищата им да излизат извън тигана. Сипва се плънката и се притиска към стените на тигана, за да се оформи. Отгоре се покрива с останалите кори и краищата им се завиват навътре. Пататникът се пече под капак на умерено загрят котлон. Като се зачерви отдолу, се обръща върху чиния. После се слага с неизпечената страна надолу. Пече се без капак, за да се получи хрупкава коричка. Когато е готов, се намазва с масло и се оставя да изстине. /Марица.бг
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни