Ресторантьори и общинари не искат хладилници за бедни

16-годишен ученик търси свободно място, където да съхранява храна за социално слаби

Благотворителна инициатива заби в девета глуха заради административна незаинтересованост. 16-годишният ученик Мино Караджов, който се зае да храни бедните в Пловдив с дарена храна от заведения още преди няколко месеца, сега стои със скръстени ръце.

"Идеята ни бе да сложим хладилна витрина в центъра на града, където всеки желаещ да оставя храна за социално слабите", разказва тийнеджърът, който е инициатор на платформата „Ако си дал”. Такъв хладилник за съхранение на хранителни продукти вече сложихме в София, където мина без административни пречки", посочва Мино Караджов.

Всичките опити на ученика и неговия съдружник Стефан Чолаков да направят връзка с общински служител обаче ударили на камък. На мейлите не ни беше отговорено, а на посочените в сайта на администрацията телефони се чуваше единствено сигнал „свободно”, разказва за перипетиите си Мино Караджов.

Впоследствие разбрал, че не е толкова просто да сложи хладилна витрина на централната градска улица, защото тя е паметник на културата.

Той обаче недоумява как „номерът се е получил” при кафеавтоматите на Главната или сергиите за сладолед. "Няма дори кой да ни посочи друго подходящо място, където да инсталираме охладителната техника, допълва младежът. На нас ни трябва не повече от един квадратен метър площ", обяснява Мино.

Той е категоричен, че много хора, които имат излишна храна, с удоволствие ще я оставят в хладилната витрина, а социално слабите ще минават и ще я вземат. "Адресът бързо ще се разчуе. Сигурен съм, че продуктите няма да се задържат много време в уреда при толкова много бедни и гладни хора наоколо.  Храна не трябва да се хаби, това е грехота", категоричен е младият ентусиаст.

Хладилниците също са за негова сметка - заедно със съдружника купували предимно втора употреба. Най-евтината витрина е около 400 лева.

Когато преди няколко месеца ученикът започна инициативата си в Пловдив, планът му беше доста по-различен. Мино Караджов прекара няколко дни в обиколки по пловдивските ресторанти, за да убеди собствениците им да не хвърлят годната храна, а да му я дават на него.

За съжаление и тук ударил на камък и повечето ресторантьори пасували за благородната кауза. Все пак две заведения му повярвали. От своя страна тийнейджърът закупи пластмасови купички и набързо раздаде храната на несретници из Градската градина.

Сега вече имаме четири-пет доброволци от Пловдив, хвали се ученикът. Болшинството са жени, домакини, които даряват остатъците от топла готвена храна за социално слабите.

Нека младежите дойдат в общината да обсъдим идеята им, веднага се ангажира с казуса секретарят Ангелина Топчиева. Ще трябва да се уточнят детайлите като например кой и как ще обслужва въпросната витрина, посочи тя.


= Вторият човек =

Вторият човек в инициативата „Ако си дал” - Стефан Чолаков, влезе в новините преди 18 години като най-младият банков обирджия в света. Тогава той усети пропуски в системата и успя да източи малко над 181 милиона стари лева. Беше осъден на затвор, впоследствие върна парите заедно с лихвите и се превърна в нещо като банков съветник по въпросите на сигурността на финансовите институции. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Аплаузи

Аплаузи

01.09.2015 | 18:25

Бравос на ангажираната с казуса г-жа Топчиева!; като не може да накара администрацията, която ръководи отговаря да имейли и телефонни позвънявания, не за друго ами поне заради факта, че са община и служат на обществото.

Отговори
0 0
Истината

Истината

01.09.2015 | 16:10

Няма добро момче, Пловдив е града: на еснафите, дребните души, женските мастии ... А там \"културна столица\", бохема всичко това е една маска и фасада на всичко това!

Отговори
0 0
една опасност

една опасност

01.09.2015 | 10:52

обаче има, бедняците да приемат хладилника както туземеца, от боговете пак са полудели, прие шишето кока кола за свещенно, и освен поклони да му станат и лоялни, който храни нему си лоялен нели, и на изборите хладилника да стане кмет, щото храни постоянно

Отговори
0 0
воистина момчето

воистина момчето

01.09.2015 | 10:30

е държавник ново време, без достъп потребление няма социализация, без социализация няма държава, ерго държавата чрез социализация създава държавата

Отговори
0 0
българинът е с

българинът е с

01.09.2015 | 10:08

една мечта по малко, че в ес ще е богат и откри отново светът на смирненски, с хора на момчетата от братчетата на гаврош, а тез витрини са отрупани с безброй жадувани неща, дам, в основата на пазарната икономика е потреблението, вътрешното потребление пък ако икономиката е независима, и изобилно потребление ти се предлага, за някои на витрини, сега, о чудо, и достъпни

Отговори
0 0
гениално е момчето

гениално е момчето

01.09.2015 | 09:17

съединил е ведно оксиморон свръхпроизводство потребление и достъп до потребление

Отговори
0 0
О

О

01.09.2015 | 09:05

Трябва да има общинска столова за бедните или БПЦ и най-вече митрополита да се погрижат за тях. Заведенията пак могат да предоставят останала им храна, но трябва да има стриктен контрол, защото в един такъв хладилник някой психопат може да остави и отрова.\n\nВ много страни именно църквите се грижат за това, а в България въпреки, че са може би най-богата институция знаят само да мрънкат. Николайчо вместо да мрънка, че трябва да плаща данъци да вземе да направи един приют и кухня за бедни и тогава да иска опрощение на дължимите пари.

Отговори
0 0
4001

4001

01.09.2015 | 08:58

А за Агенцията по храните какво ще кажете. Как може да се сложи някакъв хладилник и всеки безконтролно да слага каквато и да е храна. Вижте в другите страни - заведенията имат механизъм за хранене на социално слаби.

Отговори
0 0
Ilia

Ilia

01.09.2015 | 08:53

тъпо, много тъпо е да се слага точно на главната хладилник, т.е. да считаме, че всички бедни по цял ден ще стоят на опашка пред хладилника и ще чакат някой да остави нещо в него.\nБедните и клошарите на ходят на главната

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?